Швеция. Государственная служба занятости: никто не хочет брать на работу безграмотных мигрантов

Швеция. Государственная служба занятости: никто не хочет брать на работу безграмотных мигрантов

В городке Filipstad, округ Värmländ, живёт около 10 000 человек. В городе острая нехватка рабочих рук и одновременно рекордное количество безработных. Муниципалитет городка Filipstad несёт огромные экономические убытки из-за мигрантов, которые получают социальные пособия.

По примерным подсчётам, у муниципалитета, под конец 2019-го года, будет дыра в бюджете в размере 30 миллионов крон. Jim Frölander – ответственный политик за интеграцию новоприбывших мигрантов, заявил, что город полностью провалил программу интеграции мигрантов в шведское общество. «Наш муниципалитет обеспечивает социальными пособиями этих мигрантов. Но эту обязанность должны взять на себя те, кто привёз этих мигрантов сюда, а не мы», – заявил Jim Frölander. Annicka Carlsson (на фото вверху) – шеф государственной службы занятости (Arbetsförmedlingen) в городке Filipstad, в интервью передаче Uppdrag granskning, сказала прямым текстом, что никто не хочет брать на работу безграмотных мигрантов. «Работа в нашем городе и регионе есть. Требуются срочно люди в индустрию, в систему здравоохранения, в сферу туризма, в сферу транспорта и перевозок. Но никто не хочет брать на работу безграмотных мигрантов. Требуется шведское образование и знание языка», – заявила Annicka Carlsson.

Michael Toll: «Finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter»

Hög arbetslöshet – men ändå brist på arbetskraft. Det motsatsförhållandet råder i Filipstad, en kommun med många bidragstagare. Anledningen sägs vara att kommunen tagit emot många flyktingar som saknar utbildning.

– Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, säger Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i kvällens Uppdrag granskning i SVT.

I värmländska Filipstad bor cirka 10 000 invånare. Stadens största privata arbetsgivare är Wasa Knäcke och OLW. För första gången på 50 år ökar befolkningen på orten, något som är en dröm för många kommuner utanför storstadsregionerna. Trots det blöder kommunen ekonomiskt. Prognosen för 2019 är att Filipstad går back runt 30 miljoner kronor. Den största anledningen är den stora andelen bidragstagare.

Kvällens Uppdrag granskning i SVT gör en uppföljning på ett tidigare reportage och återbesöker Filipstad för att se hur det har gått för kommunen som tog emot ett stort antal flyktingar, främst under flyktingkrisen hösten 2015. Det är ingen munter verklighet de möter. Enligt Jim Frölander, integrationsansvarig i Filipstad, har kommunen misslyckats med integrationen. Arbetslösheten bland personer födda utanför Europa sägs vara 80 procent. Motsvarande siffra bland inrikesfödda är 4,8 procent.

– I dag får kommunerna försörja de här personerna. Det ansvaret borde ligga hos dem som tog hit dem. Vi kan inte ta statens ansvar, men det är det vi faktiskt gör, säger Jim Frölander.

Enligt programmet åker han runt på en ”uppviglarturné” i Sveriges kommuner som ska resultera i ett manifest för att staten ska ta ansvar för migrationspolitiken och att kommunerna ska få ökade resurser.

Evigt utanförskap. I Filipstad bor cirka 750 vuxna personer med ursprung i Syren, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak. Nästan alla kom hit mellan 2012 och 2017. Arbetslösheten och bidragsberoendet i den här gruppen är högt, och utbildningsnivån låg. De riskerar att hamna i ett evigt utanförskap som belastar kommunens ekonomi tungt. Annicka Carlsson på arbetsförmedlingen sammanfattar det hela krasst: – Var anställer arbetsgivarna de utrikesfödda analfabeterna?, – säger hon i programmet. – Det sorgliga är att det finns en efterfrågan på arbetskraft i området. I vården, industrin, transport, besöks- och turistnäringen finns det arbeten. Problemet är att det behövs en svensk utbildning för att få jobben.

Поделиться статьёй