МУНИЦИПАЛИТЕТУ TIBRO ПЛЕВАТЬ НА МНЕНИЕ ЖИТЕЛЕЙ – НОВОЙ ГИМНАЗИИ НЕ БУДЕТ

МУНИЦИПАЛИТЕТУ TIBRO ПЛЕВАТЬ НА МНЕНИЕ ЖИТЕЛЕЙ – НОВОЙ ГИМНАЗИИ НЕ БУДЕТ

Осенью 2018 года, когда в Швеции шли выборы в парламент, власти муниципалитета Tibro (Västra Götalands län) запустили народное голосование с целью узнать, что население думает относительно строительства новой гимназии – взамен старой школы, которую закрыли.

Больше 70% жителей проголосовали за строительство. Несмотря на этот результат, власти муниципалитета на прошлой неделе отказались строить новую гимназию, сославшись на то, что строительство будет стоить слишком дорого для муниципального бюджета. Теперь все дети из муниципалитета Tibro будут ездить в соседние муниципалитеты, чтобы учиться. В то же самое время, власти муниципалитета Tibro сообщают на своём сайте, что они потратили миллионы крон на приём беженцев-подростков в возрасте 15-18 лет, которые приехали из Афганистана, Сирии, Ирана, Ирака, Сомали, Эритрии, Эфиопии, Судана и Марокко. Для них были построены и открыты жилые дома, где «24 часа в сутки есть персонал, который готов помочь беженцам-подросткам в любых социально-жилищных вопросах».

+++

TIBRO KOMMUN KÖR ÖVER INVÅNARNA – FÅR INGEN GYMNASIESKOLA TROTS UTSLAG I FOLKOMRÖSTNING

I samband med riksdagsvalet i höstas anordnades folkomröstning i västgötska Tibro. Omröstningen gällde huruvida det ska byggas en gymnasieskola för kommunens ungdomar eller inte. Trots att ja-sidan vann övertygande med 70 procent av rösterna meddelar kommunledningen nu att det inte blir någon skola. Det kostar för mycket pengar menar man.

Beslutet att inte respektera folkomröstningens utslag kommuniceras i ett pressmeddelande från kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunstyrelsens ordförande Rolf Eriksson (S) hänvisar till en utredning som blev klar i förra veckan, där man avstyrker att skolan byggs.

Eriksson får medhåll från Centerpartiets ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, Anna-Karin Johansson, som anser att det ”skulle medföra stora risker för kommunen” att bygga skolan.

SD kritiska. Sverigedemokraternas ledamot i kommunstyrelsen, Åse Nicklasson, är kritisk till att folkviljan på det här sättet ignoreras. I en kommentar till SVT riktar hon även kritik mot utredningen som hon menar varit vinklad redan från början med syfte att ge kommunen ammunition för att gå emot folkomröstningsresultatet.

Det har tidigare funnits en gymnasieskola i Tibro men den beslöt kommunpolitikerna att lägga ned. Det var missnöjet med det beslutet som ledde till ett stort engagemang bland kommuninvånarna om att bygga ett nytt gymnasium.

Så ser det dock inte ut att bli. Initiativtagarna till folkomröstningen har hela tiden befarat att politikerna skulle gå emot folkomröstningsresultatet och dessa farhågor ser nu alltså ut att besannas. Formellt tas beslutet av kommunfullmäktige. Datum för när beslut ska fattas har ännu inte satts.

Tibros ungdomar slussas sedan det egna gymnasiet lades ned till gymnasieskolor i kringliggande kommuner. Att kommunen ska ordna med gymnasieutbildning för sina egna ungdomar bedömer kommunstyrelsens arbetsutskott som ”orealistiskt”.

Satsar samtidigt på ’ensamkommande’ ungdomar. På sin webbplats berömmer kommunen samtidigt sig själv för att man satsar på ’ensamkommande’ ungdomar från andra delar av världen och nämner Syrien, Afghanistan, Iran, Irak, Somalia, Eritrea, Etiopien, Sudan och Marocko. För dessa har man öppnat HVB-hem där det ”finns personal dygnet runt som stöd och hjälp för ungdomarna i deras vardag och utveckling”. Vidare uppges att kommunen för dessa ungdomar även satsat på ett så kallat utslussningsboende. Detta skriver man är till för ”de ungdomar som under en tid har bott på HVB-hemmet och anses vara mogna att sköta ett eget hushåll. Även där finns tillgång till personal som stöttar vidare integrering i samhället”.

Поделиться статьёй