СТОКГОЛЬМ. ЛЕТУНЫ БАСТУЮТ – ПАССАЖИРЫ СТРАДАЮТ. ЧТО ДЕЛАТЬ? КТО ВИНОВАТ?

СТОКГОЛЬМ. ЛЕТУНЫ БАСТУЮТ – ПАССАЖИРЫ СТРАДАЮТ. ЧТО ДЕЛАТЬ? КТО ВИНОВАТ?

1) Скандинавские авиалинии (SAS) вышли на забастовку в ночь на пятницу 26-го апреля. 
2) 1409 пилотов из Швеции, Дании и Норвегии участвуют в забастовке. 
3) 70% всех рейсов отменены. 
4) 170 000 пассажиров уже “пострадали” от забастовки Скандинавских авиалиний. 
5) Сегодня, во вторник SAS, собирается отменить ещё около 1200 рейсов, что ещё повлияет на 100 000 пассажиров. 
6) Каждый день забастовки стоит руководству SAS 60-80 миллионов шведских крон. 
7) Пилоты авиакомпании SAS требуют повышения зарплаты на 13% и более сбалансированного рабочего графика.

SAS-piloterna strejkar i hela Skandinavien

Just nu strejkar 1 409 SAS-piloter från Sverige, Norge och Danmark för att få högre lön. Hundratals avgångar ställdes in under fredagen och bolaget har nu beslutat att också ställa in samtliga lördagens flyg. Konflikten beräknas kosta bolaget 60–80 miljoner kronor per dag. Strax efter midnatt avbröts förhandlingarna mellan Svensk Pilotförening och SAS. I och med det gick 492 svenska SAS-piloter ut i strejk och följdes senare av 545 norska och 372 danska kollegor. Mer än 100 000 resenärer drabbas av de inställda flygningarna på fredag och lördag. Söndagens inställda flyg beräknas drabba ytterligare 64 000. Passagerare som har flygningar bokade under fredag, lördag, söndag och måndag kan boka om sin resa utan kostnad.

Äventyrar överlevnad. Strejken blir en hård ekonomisk smäll för bolaget. Analytiker vid Danska Sydbank beräknar att kostnaden för SAS i genomsnitt landar på 60-80 miljoner kronor per dag. Uppgiften har inte bekräftats av bolaget. Pilotföreningen vill inte svara på hur mycket det kostar fackförbundet att ta ut sina medlemmar i strejk.

På flygplatser som Arlanda, Kastrup och Gardemoen har frusterade passagerare köat i timmar för besked om hur de kan boka om inställda anslutningsflyg. För att underlätta ställde personal ut extra stolar och dukade upp kaffe och smörgåsar. På Nordens största flygplats Kastrup i Köpenhamn tycker man ändå att SAS lyckats hantera problemen väl: – I värsta fall hade en tredjedel av passagerarna kunnat bli helt strandsatta här, men de flesta har gått att boka om och de har kommit iväg ungefär som planerat, säger Kastrups presschef Lars Lemke.

Alla typer av flygningar. Totalt deltar 1 409 piloter i en strejk som omfattar såväl  inrikes- som Europa- och långdistansflygningar. Enligt SAS är det omkring 70 procent av bolagets flygningar som ställs in, resterande utförs av bolagets samarbetspartners och ska avgå som vanligt.

De svenska parterna tog in medlare som sent på  torsdagskvällen kom med ett bud. Det innehöll möjligheter för piloterna att överblicka och påverka schemat för vilka dagar de ska jobba samt en löneökning på 2,3 procent.

I linje med övriga personalgrupper och svensk arbetsmarknad, menar arbetsgivaren som sade ja till budet. Men pilotfacket kallar det ”skambud”.

För att komplicera saken ytterligare verkar parterna oense om hur mycket en pilot egentligen tjänar. Enligt SAS ligger snittlönen på 93 000 kronor i månaden. En beskrivning som enligt pilotfacket är felaktig, eftersom den innehåller traktamenten och andra lönetillägg som de inte anser ska räknas som månadslön. Facket tycker inte heller att det är relevant att prata om snittlöner när det finns en lönespridning från 34 000 och upp till 97 000 i månaden för piloter.

Arbetsgivaren menar å sin sida att piloter i praktiken inte kan arbeta utan att få traktamente och tillägg, och därför är dessa en del av månadslönen.

Поделиться статьёй