Планируется строительство новой мечети на 1000 человек в Växjö

Планируется строительство новой мечети на 1000 человек в Växjö

Сообщество мусульман в городе Växjö планирует строительство новой мечети на 1000 человек. Мечеть будет строиться в районе Araby.

Площадь новой мечети составит 1000 кв. метров. Стоимость проекта оценивается в 80 миллионов шведских крон. Имам Ismail Abu Helal рассказал в интервью газете Lokaltidningen, что он уже связался с Саудовской Аравией и Катаром и попросил их профинансировать строительство новой мечети. “Правительство Саудовской Аравии и Катара пока не дали нам никаких обещаний, но на нашу просьбу уже откликнулись меценаты из тех стран, готовые дать денег на новую мечеть”, – заявил имам.

Согласно обзору журнала ETC за ноябрь 2017 года, несколько мечетей в Швеции финансируются арабскими нефтяными странами и Турцией. Гетеборгская мечеть, Hötorgsmoskén, мечеть Bellevue, мечеть Västerås, мечеть Trollhättan и мечеть Boras финансируются из средств Саудовской Аравии. Мусульманская община Мальме, мечеть Фиттья, мечеть Скерхольменс и турецкое исламское культурное объединение в Ринкебю получают деньги из Турции. Катар финансирует мечеть Эребру, мечеть Умм аль-Муминин Хадиджа, мечеть Евле и мечеть Вестерос. Мечеть Трольхеттан и Стокгольмская мечеть (Zayed Mosque) получают деньги из Объединенных Арабских Эмиратов. Кроме того, деньги идут из Ирана, Омана, Кувейта, Ливии и Пакистана в исламский центр Мальме (Ливия), мечеть Насир, Гетеборг (Пакистан), мечеть Имама Али (Иран) и мечеть Тролльхеттан (Кувейт, Оман).

Ny moské planeras med plats för tusen besökare: “Vi hoppas på hjälp från rika arabländer”

Muslimerna i Växjö planerar att bygga en jättemoské i Araby med plats för 1 000 personer. Kostnaden kommer hamna på uppåt 80 miljoner kronor. – Det blir en moské med minaret och det kommer finnas plats även för kvinnor, säger Ismail Abuhelal, imam i församlingen.

Det är Stiftelsen Växjö Muslimer som nu tänker förverkliga en dröm man har burit på ända sedan man startade sin verksamhet 1988 i en liten källarmoské på Pär Lagerkvists väg.

MED TIDEN blev muslimerna i Växjö och Kronoberg så många att det behövdes större lokaler. För runt 15 år sedan köpte man mark av Växjö kommun för två miljoner kronor för att bygga en moské med förskola i Araby. “Vi köpte baracken på auktion i Malmö för ett par miljoner kronor och det är den vi använder som moské. Men livstiden börjar gå ut för baracken och den är för liten”, säger imamen Ismail Abuhelal. 

– När vi firar att Ramadan är slut och i samband med färden till Mecka kan det komma 2000 personer till moskén, då har vi fått använda oss av gamla Folkets park eller vara utomhus.

NU HOPPAS Ismail Abuhelal och Stiftelsen Växjö Muslimer att man kan hitta en lösning på det här. Målet är att börja bygga en stor moské utmed Liedbergsgatan inom två eller tre år, framför den nuvarande moskébaracken. Den nya moskén ska stå klar runt 2025, det är förhoppningen.

DÅ FÅR muslimerna i Växjö en moské med minaret och med en blandning av modern och gammal arkitektur. Baracken rivs och eventuellt kommer förskolan inrymmas i den nya moskén.

– Vi har inte sökt bygglov än, men vi håller på att göra ritningarna på moskén och vi har pratat med Växjö kommun om det här. Den nya moskén ska bli en stor byggnad, det handlar om totalt 1000 kvadratmeter med bönehall, tvagningsplats, föreläsningssal och toaletter, berättar Ismail Abuhelal.

– Det kommer finnas plats för 1000 människor samtidigt, det är stor skillnad jämfört med baracken som är 450 kvadratmeter stor. Vi har det så trångt i baracken, bönehallen är 300 kvadratmeter. I den nya moskén blir bönehallen runt 800 kvadratmeter och då kommer även kvinnorna att få plats, lägger han till.

BYGGET AV den nya moskén kommer att kosta 60 till 80 miljoner kronor, tror Ismail Abuelal. Han ser två vägar till finansieringen av moskén.

– Vi kan kanske få hjälp från rika arabländer som Qatar, Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten. En muslim betraktar det som en god gärning att hjälpa andra muslimer med att bygga en moské där det inte finns en moské, förklarar Ismail Abuhelal och fortsätter: vi har haft kontakter med de länderna om det här. Vi har inte fått några löften, men det finns folk där som är villiga att hjälpa till med pengar för att bygga moskén. Men det finns också en möjlighet att moskén finansieras genom uppbördshjälp.

DET INNEBÄR att en medlem i en moské kan bidra till finansieringen genom att betala en medlemsavgift på 0, 7 procent. Den tas ut av skatteverket från den skatteförpliktigade inkomsten innan skatt. Sedan skickar skatteverket medlemsavgiften till Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, FiFS, som därefter fördelar pengarna till den moské som är utvald.

Enligt en granskning av tidningen ETC i november 2017 finansieras flera moskéer i Sverige av arabiska oljeländer och Turkiet.

Flera svenska moskéer finansieras av arabiska oljeländer. Göteborgs moské, Hötorgsmoskén, Bellevuemoskén, Västerås moské, Trollhättans moské och Borås moské finansieras av pengar från Saudiarabien. Muslimska församlingen Malmö, Fittja moské, Skärholmens moské och Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby får pengar av Turkiet. Qatar finansierar Örebro moské, Umm al-Muminin Khadijah-moskén, Gävle moské och Västerås moské. Trollhättans moské och Stockholms moské (Zayeds moské) får pengar av Förenade Arabemiraten. Dessutom går pengar från Iran, Oman, Kuwait, Libyen och Pakistan till Islamic center Malmö (Libyen), Nasirmoskén, Göteborg (Pakistan), Imam Ali-moskén (Iran) och Trollhättans moské (Kuwait, Oman).

Поделиться статьёй