ВОТ ТАКОЕ БЛАГОДЕНСТВИЕ ПО-ШВЕДСКИ

ВОТ ТАКОЕ БЛАГОДЕНСТВИЕ ПО-ШВЕДСКИ

82-летний Ялле (Jalle), который перенёс инсульт, может оказаться на улице после смерти жены, сообщает Expressen. Ялле и его жена жили в доме престарелых Rosengården с 2015 года.

Дом престарелых находится в городке Nynäshamn, который входит в Стокгольмский регион. После смерти жены (28-го февраля этого года), муниципалитет города решил, что Ялле может спокойно жить один и справляться с повседневными обязанностями по уходу за собой. Ялле получил срок до 25-го мая, чтобы собрать свои вещи и выехать из дома престарелых. Муниципалитет дал также Ялле номер ближайшего хостела, как “компенсацию” за неудобство. 
“Я не могу ухаживать за собой. Я по-прежнему слаб после инсульта,” – рассказал Ялле в интервью журналистам. 
Indra Stenhammar, шеф отделения социальной защиты населения, заявила, что Ялле может воспользоваться услугами социальных служб, которые будут помогать ему . Она не видит также проблемы в том, что Ялле будет жить в хостеле. 
Родственники Ялле считают решение муниципалитета абсурдным. Больной мужчина солидного возраста будет жить в хостеле, в комнате без туалета, ванной и кухни? Кому такое взбрело в голову? “Ему нужна не просто реабилитация, но и специальный уход после инсульта,” – заявила Ann-Christin Fant – дочь Ялле.

+++

I helgen tog Jalle Pöhlitz farväl av sin fru Barbara när hon begravdes.Samtidigt vill kommunen kasta ut honom från äldreboendet där paret levde ihop. Istället kan han få ett rum på ett vandrarhem. “Jag är sjuklig och klarar mig inte själv”, – säger Jalle vars fall upprört många. Nynäshamns kommun anser inte att 82-årige Jalle Pöhlitz har tillräckligt stort behov av ett äldreboende. Därför fick han omgående beskedet att det var dags att flytta när hustrun Barbara gick bort den 28 februari i år.

Tillsammans med anhöriga kämpar Jalle nu för rätten till en bostad. Han stannar helst på äldreboendet Rosengården i Nynäshamn där han och hustrun bodde sedan 2015. “Barbara hade drabbats av demenssjukdom och jag vårdades på Karolinska sjukhuset efter en stroke. När jag skrevs ut hade min fru fått en plats på demensboende och jag flyttade dit som medboende”, – berättar Jalle Pöhlitz. Efter dödsfallet fick Jalle omgående beskedet att han måste flytta från äldreboendet. Man anser att han inte är sjuk eller hjälplös nog. “De sa att jag hade tre dagar på mig att flytta, men det kunde jag ju inte. Sedan ändrades det till att jag ska vara ute 25 maj”, – säger Jalle Pöhlitz med en djup suck.

Jalle har blivit allt sämre de senaste åren, hävdar han själv. Bland annat har synen blivit mycket dålig. “Jag behöver ingen plats på demensboende, utan kan bo på en vanlig avdelning. Jag är svag efter min stroke och kan inte bygga upp ett nytt boende. Jag klarar mig inte själv, jag är ett vrak och skakar bara”.

Kommunen har gett Jalle ett telefonnummer till ett vandrarhem, och menar att han skulle klara sig där med hjälp av hemtjänsten. Jalles anhöriga är upprörda. “Det är helt absurt att han ska flyttas till ett vandrarhem. Där ska han bo i ett rum med delad dusch och toa. Kommunen har för övrigt inte gjort någon läkarundersökning på Jalle efter att han blivit sämre”,  -förklarar styvdottern Ann-Christin Fant.

Nynäshamns kommun poängterar att beslutet fastställts i förvaltningsdomstolen sedan Jalle överklagat. Man har alltså stöd i lagen. Jalle skrev på ett medboendekontrakt och sade upp den tidigare bostaden. Hans anhöriga tycker att kommunen borde ha informerat dem om boendesituationen i ett tidigare skede. “Man kan ha hemtjänst precis där man befinner sig, och vi har exempel på att man på ett vandrarhem kan få hjälp med de sakerna som man behöver”, – säger Indra Stenhammar, avdelningschef på socialförvaltningen till TV4, som var först att rapportera om Jalles fall. Många privatpersoner har berörts av Jalle Pöhlitz öde och en namninsamling med protester mot beslutet att dra in hans bostad har startats i sociala medier. Vid Pensionärernas riksorganisation, PRO, anser man att en lagändring är nödvändig. Jalle är tacksam över allt stöd, säger han: “Det känns uppmuntrande att folk engagerar sig”. Nästa vecka ska Jalle och hans anhöriga ha ett nytt möte med kommunen för att diskutera hans boendesituation.


Jalle Pöhlitz och hustrun Barbara levde ihop i 40 år. Hon begravdes på lördagen.Foto: PRIVAT

Kommunen har gett Jalle ett telefonnummer till ett vandrarhem, och menar att han skulle klara sig där med hjälp av hemtjänsten.

Jalles anhöriga är upprörda.

– Det är helt absurt att han ska flyttas till ett vandrarhem. Där ska han bo i ett rum med delad dusch och toa. Kommunen har för övrigt inte gjort någon läkarundersökning på Jalle efter att han blivit sämre, förklarar styvdottern Ann-Christin Fant.

”Kan få hjälp med det som behövs”

Nynäshamns kommun poängterar att beslutet fastställts i förvaltningsdomstolen sedan Jalle överklagat. Man har alltså stöd i lagen. Jalle skrev på ett medboendekontrakt och sade upp den tidigare bostaden. Hans anhöriga tycker att kommunen borde ha informerat dem om boendesituationen i ett tidigare skede.

– Man kan ha hemtjänst precis där man befinner sig, och vi har exempel på att man på ett vandrarhem kan få hjälp med de sakerna som man behöver, säger Indra Stenhammar, avdelningschef på socialförvaltningen till TV4, som var först att rapportera om Jalles fall.

Många privatpersoner har berörts av Jalle Pöhlitz öde och en namninsamling med protester mot beslutet att dra in hans bostad har startats i sociala medier. Vid Pensionärernas riksorganisation, PRO, anser man att en lagändring är nödvändig.

Jalle är tacksam över allt stöd, säger han.

– Det känns uppmuntrande att folk engagerar sig.

Nästa vecka ska Jalle och hans anhöriga ha ett nytt möte med kommunen för att diskutera hans boendesituation.

Поделиться статьёй