ОТКРЫТАЯ ТОРГОВЛЯ НАРКОТИКАМИ В… БИБЛИОТЕКЕ TENSTA В СТОКГОЛЬМЕ

ОТКРЫТАЯ ТОРГОВЛЯ НАРКОТИКАМИ В… БИБЛИОТЕКЕ TENSTA В СТОКГОЛЬМЕ

Шведское Радио (Sveriges Radio) сообщает, что в библиотеке Tensta, в одноимённом районe на окраине Стокгольма, идёт открытая торговля наркотиками. Стеллажи с книгами используются, как «закладки» для наркотиков и денег. Библиотечные работники заявляют о постоянном запахе гашиша в библиотеке. Kristofer Gren, директор библиотеки, рассказал в интервью Sveriges Radio, что они планируют закрыть библиотеку, если ситуация не изменится в лучшую сторону.

Narkotikahandeln har flyttat in på biblioteket i Tensta – och sker mer eller mindre öppet. Nu kan handeln tvinga biblioteket att stänga. När P4 Stockholm är inne på Tensta bibliotek möts vi av bokläsare och en förskolegrupp på besök. Men de senaste månaderna har biblioteket också mötts av droghandlare – och ofta har droger bytt ägare framför ögonen på personalen. 

– Det har skett ganska ogenerat framför personalen. De har också hittat påsar och pengar i böcker på biblioteket, säger Kristofer Gren, enhetschef på Järvaenheten vid Stockholms stadsbibliotek.

Besökare har känt att det har luktat olika saker och vi har sett påsar med droger. Efter att flera verksamheter stängt i huset finns bara ett café och biblioteket kvar. Att det är ödsligt i omgivningen gör att droghandlarna är mer orädda, tror Kristofer Gren som flaggar för att biblioteket kan tvingas stänga om handeln inte försvinner.

– Vi kan inte riskera besökarnas och personalens säkerhet.

Daniel Mattsson, teamledare vid lokalpolisområde Rinkeby, säger att de löpande har kontakt med biblioteket och känner till problemet.

– Vi jobbar hårt mot den öppna droghandeln. Vi vet var den finns, och när vi jobbar med den kan den också flyttas.

Kan ni öka den polisiära närvaron vid biblioteket?

– Vi har varit där varje kväll senaste veckan, vi har fått till oss att det har blivit sämre den senaste månaden.

Поделиться статьёй