Maskerade ungdomar kastade smällare i barnvagn: “Har helt spårat ur”

Maskerade ungdomar kastade smällare i barnvagn: “Har helt spårat ur”

В Gävle подростки бросили пeтарду в детскую коляску, в которой спал трехмесячный ребёнок. Папа малыша успел отбросить пeтарду  перед тем, как она взорвалась.

Kvällen innan nyårsafton slängde ett ungdomsgäng in en smällare i en barnvagn på Nordost i Gävle. I vagnen låg en tremånaders bäbis låg och sov.

Maskerade ungdomar har härjat på Noprdost de senaste dagarna och bland annat attackerat folk med raketer. Obs, bilden är tagen i ett annat sammanhang. // Bild: Stian Lysberg Solum

– Ett oerhört fult tilltag, säger polisen Mikael Hedström. Barnets pappa lyckades få ut smällaren precis innan den detonerade. Som Arbetarbladet berättat har det varit rejält stökigt i Gävle de senaste dagarna med ungdomar som attackerat folk med smällare och skjutit raketer i papperskorgar och containrar så att det börjat brinna. Framförallt i bostadsområdet Nordost men även i Andersberg. Också i Sandviken ska det ha förekommit incidenter.

– Det har skett många obehagliga händelser, säger Mikael Hedström som är presstalesperson för polisen i Gävle.

Han har arbetat som polis i 30 år och säger att han aldrig varit med om något liknande.

– Det är som att det helt spårat ut.

På Nordost är det ett större gäng ungdomar, mellan 20 och 30 personer i 13- till 18-årsåldern, som härjat.

Ungdomarna har varit maskerade och kastat smällare och skjutit raketer på ett vårdslöst sätt. Bland annat inne i trapphus och i brevinkast. En av de allvarligaste händelserna inträffade på Norra Köpmangatan vid 19-tiden kvällen innan nyårsafton där man kastade in en smällare i en barnvagn med en sovande bäbis.

– Som tur var hann pappan få tag i smällaren och kasta bort den innan den smällde. Annars hade det kunnat gå illa, säger Mikael Hedström. – Det ska ha blivit en ganska rejäl smäll.

I det här fallet är det vittnen som gjort polisanmälan, inte pappan själv.

– Vi vill gärna att han hör av sig till oss, säger Mikael Hedström. Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel. Någon misstänkt finns dock inte i dagsläget. Det finns det inte när det gäller flera av de andra händelserna heller.

– För att lagföra någon krävs att man ser vem som gjort vad och det har varit problematiskt i det här fallet, inte minst för att ungdomarna varit maskerade, säger Mikael Hedström. Polisen har åkt ut till Nordost flera gånger men då har ungdomarna sprungit sin väg åt olika håll. Kvällen innan nyårsafton fick en polispatrull också porslin kastat efter bilen från ett lägenhetsfönster på Norra Köpmangatan. De kunde dock inte lokalisera vilket.

Varken poliserna eller polisbilen blev träffade. Samma kväll vid 21 sköt två personer raketer in i butiken Filmkedjan på Södra Kungsgatan i Gävle.

– De hade varit inne och handlat raketerna i butiken på vägen ut vänder de sig om och avfyrar ett par av dem inåt, berättar Mikael Hedström. Ägaren och två kunder som befann sig i lokalen fick kasta sig till marken. De ska ha blivit skärrade men inte fysiskt skadade.

– Det är ett helt vansinnigt beteende att skjuta in i en butik, säger Mikael Hedström. På nyårsafton började oroligheterna på nytt. På Nordost var samma gäng i farten igen. Med sju minuters mellanrum, 17.02 och 17.09 började det brinna i två papperskorgar på Norra Rådmansgatan och Norra Köpmangatan. Det kastades även raketer och smällare upp på balkonger och in i brevinkast. Någon timme senare fick polisen larm om att en man fått en smällare in i sitt brevinkast på Norra Köpmangatan. Mannen sprang efter den maskerade gärningsmannen.

–Men då dök det upp ett 30-tal andra maskerade ungdomar, det blev hotfullt och han fick backa, säger Mikael Hedström. Strax efter klockan 19.00 började det brinna i en container på Stora Esplanadgatan efter att man slängt in raketer där.

– I en trappuppgång i närheten hittade vi några undgomar i 14-15-årsåldern men de nekade till inblandning.

Även i Andersberg fick polisen samtal om att det smälldes raketer på ett vårdslöst sätt. Där sköt ungdomar sköt raketer mot varandra mellan bostadshusen. Polisen valde då att kalla in förstärkning från Uppsala.

–Vi vet att det varit stökigt ett tag på framförallt Nordost och under helgen nu så har det verkligen eskalerat. Polis, skola och socialtjänst måste samverka för att komma åt det här, säger Mikael Hedström.

Поделиться статьёй