P-VAKTERNA AVSLÖJAR: VI JAGAR SOLNAS BILISTER

P-VAKTERNA AVSLÖJAR: VI JAGAR SOLNAS BILISTER

«Regeln är hellre fria än fälla. I Solna är det tvärtom», – säger en Nokasanställd. Foto: Åsa Sommarström

Парковщики одного из районов Стокгольма – Сольна – образно говоря, охотятся на водителей, допустивших мелкие нарушения. Один из контролёров парковок рассказал шведским СМИ о сотрудничестве районного муниципалитета с контролёрами парковок.

Обычно в стокгольмских районах между муниципалитетами и парковщиками нет прямой заинтересованности по количеству оштрафованных граждан: договором обычно предусматривается лишь наведение порядка на платных парковках. Но совсем другая ситуация сложилась в районе Сольна. Там контролёры охранной фирмы Nokas оказались напрямую заинтересованы в количестве оштрафованных граждан. Один из контролёров рассказал, как они работают с целью выполнения плана. «Мы стараемся прятать наши автомобили в жилых зонах, чтобы водители не замечали нашего присутствия. Если контролёр видит, что оплаченная парковка заканчивается, например, через 10 минут, они ждут рядом с автомобилем и минута в минуту быстро выписывают штраф. Во всех остальных районах Стокгольма водителям обычно дают 15–20 минут по истечении оплаченного времени. Другой способ – это точное измерение расстояния припаркованного автомобиля к пешеходному переходу. По правилам оно должно составлять не менее 10 метров. Везде закрывают глаза, если машина стоит до 8 метров до перехода: ведь водитель не может с линейкой измерять расстояние. Но не в Сольна. Там водитель получает штраф при расстоянии даже в 9,6 метра. Но самые напряжённые дни по массовому выписыванию штрафов – это при проведении мероприятий на стадионе Friends Arena. Тогда не хватает свободных мест на платных стоянках и в течение короткого времени выписываются сотни штрафных квитанций водителям, которые вынуждены оставлять автомобили в неположенных местах. Выигрывают, как Nokas, так и муниципалитет, а те, кто живёт и работает в Сольна – проигрывают», – рассказал один из контролёров. Парковщики Nokas приносят ежегодно муниципалитету 18 миллионов крон в виде штрафов за неправильную парковку. Чтобы достичь такой немалой суммы каждый контролёр парковок, если он не хочет потерять работу, должен выписывать 1,7 штрафов в час, или 19 за смену.

+++

En gul lapp på bilrutan är en tråkig överraskning, men Solnas bilister måste vara extra noga. Här berättar p-vakterna själva att de ägnar sig åt “fulspel” och inte trafiksäkerhet – med målet att “lappa, lappa, lappa”.

– Solnas bilister har rätt att veta att de jagas, – säger en av Nokas parkeringsvakter.

Sedan i slutet av 2016 sköter övervakningsföretaget Nokas parkeringsövervakningen på gatumark för Solna stads räkning. Hittills i år har bilisternas felparkeringar dragit in 18 miljoner kronor till staden.

Men bakom ligger hårt arbete – eller ett ”fulspel” som parkeringsvakterna själva kallar det. Mitt i har träffat ett flertal Nokas-anställda som jobbar i Solna och som alla vittnar om en jakt på Solnas bilister. Målet är att lappa så många bilar som möjligt under ett arbetspass, berättar de.

VÄNTAR UT P-LAPPAR. I avtalet mellan Solna och Nokas nämns inget ”lappmål”. Men bland vakterna är det välkänt.

– Allt handlar om att lappa, lappa, lappa. Om vi inte gör det tillräckligt bra får vi höra att vi måste öka statistiken, säger en vakt.

Ett sätt är att hålla koll på när parkeringstider går ut.

– Man ser att en p-biljett går ut 9.30, då står man där och väntar tills den går ut. Sen sätter man en lapp och hoppas att inte bilägaren kommer, berättar en vakt.

”SITUATIONEN ÄR ABSURD”. Enligt vakterna, som alla jobbat i andra kommuner och för andra övervakningsföretag, brukar man ge bilägaren 15-20 minuter innan man återvänder och skriver ut böter.

– I Solna finns ingen sådan generositet eller flexibilitet. Situationen är absurd. Men man gör det för ”pinnarna”, för statistiken.

Gator med parkeringsförbud för städning och sopning kan också generera många lappar.

– När det är servicetid på en gata till klockan 18 till exempel händer det att man skriver en lapp fem i, säger en vakt.

LAPPAR 9,6 METER FRÅN KORSNING. I Solnas korsningar kan man skriva många böter. Enligt p-reglerna ska bilen stå minst 10 meter ifrån.

– På andra ställen finns policys att man låter bli att lappa om bilen står 8 meter ifrån. Det är svårt som bilist att uppskatta 10 meter. Regeln är hellre fria än fälla. I Solna är det tvärtom, om bilen står 9,6 meter ifrån måste vi skriva. Evenemang runt Friends är också välbevakade av Nokas vakter, berättar de.

– Är garagen fulla har man inget annat val än att ställa sig fel. Förr var vi där för att hjälpa bilister, nu åker vakter dit och kan få 100 lappar på en kväll.

JAGAR FÖRÄLDRAR. Vakterna berättar för Mitt i om nätter då säsongs- och månadsmärken gått ut, då en vakt kan lappa 80 bilar i ett svep. Om vakter som  ”gömmer” sina Nokas-bilar för att inte synas i bostadskvarter, vilket de menar strider mot hur de ska jobba – med synlighet. Lappjakter utanför skolor och förskolor ingår också i jobbet.

– Vid Råsundaskolan finns en plats där bilar kan stå när föräldrar hämtar upp barn. Står bilen felvinklad så ska den lappas, det känns helt fel att rapportera stressade föräldrar så, säger en av vakterna.

VARFÖR VILL NI GÅ UT MED DET HÄR? –Solnas bilister har rätt att få veta att de jagas. Vi vill inte att det här arbetssättet ska sprida sig. Särskilt nya vakter pressas att lappa och är väldigt tävlingsinriktade. Det blir en ond cirkel.

PÅVERKAR NEGATIV SYN. En vakt berättar att han samtidigt är kluven.

– Jag kan känna ”Yes, en lapp till! Nu närmar jag mig min dagskvot”. Man behöver sina pinnar. Men ofta skäms jag efteråt och skyndar därifrån. Ibland kommer folk fram och är förbannade och tycker att det är orimligt att man lappat. Då håller jag ofta med. I möten med chefer på Nokas har vakterna fått höra om ett mål på 1,7 böter per vakt och timme. Det blir 19 böter på ett tolvtimmarspass.

– Om man ska jobba utifrån vårt egentliga uppdrag och tänka på säkerhet och framkomlighet, då är 5-10 lappar normalt på en dag. Jag tycker synd om Solnaborna.

BELÖNAS MED BIOBILJETTER. De berättar att teamen ibland belönas med biobiljetter.

– När vi inte fick biobiljetter och jag frågade varför sa de att vi inte nått vår statistik, berättar de. De säger att de efterlyst en policy hos sina chefer som reglerar när en bil bör lappas

 – Men de lyssnar inte. Man har hittat en formel för att få in pengar. Både Nokas och Solna stad är vinnare. De som bor och jobbar i Solna är förlorarna. // Text: Anna Wachenfeldt // [email protected]

Поделиться статьёй