ШВЕДСКИХ БАНДИТОВ ЗАСЕЛИЛИ В РОСКОШНЫЕ АПАРТАМЕНТЫ

ШВЕДСКИХ БАНДИТОВ ЗАСЕЛИЛИ В РОСКОШНЫЕ АПАРТАМЕНТЫ

Полицейские обнаружили наркотики и взрывчатые вещества в центрах поддержки преступников, вставших на путь исправления в Мальмё. Государство оплачивало бандитам люксовые квартиры (на снимке справа) в центре третьего по величине города Швеции.

Двое членов одной банды были помещены в пятикомнатную квартиру площадью в 180 квадратных метрах, всего в двух шагах от центральной станции. Это самая шикарная квартира сети приютов – с камином и балконом. Дуэт решил продолжить преступную деятельность. Летом 2017 года, когда конфликты в преступном мире Мальмё привели к уличным перестрелкам и взрывам, оказалось, что несколько участников бандитских группировок живут в одном и том же приюте. Полицейские нагрянули туда с обыском. Там они нашли три мощных взрывных устройства и одного бандита, который собирал адские машины. В другом помещении этого же приюта полицейские наткнулись на схрон кокаина в комнате, которую бесплатно занимал один из сотрудников, по сведениям полиции, являющимся ведущим криминальным авторитетом города. Муниципалитет Мальмё заплатил в общей сложности 70 миллионов шведских крон компании, которая управляет городскими приютами. Каждый бандит обходился шведским налогоплательщикам ежедневно в 1 500-1 800 крон. В стоимость входила охрана квартир в вечернее и ночное время, а более высокая цена связана с питанием. Но поскольку питомцы заведения не заботились о чистоте, они также получали помощь по уборке. Но эта помощь не всегда ценилась. Когда один из них получил смс с предупреждением, что уборщица прибудет в 13 часов, он пригрозил “разбить ей лицо” и “выбросить с балкона”, если его разбудят… Владелец частной компании, которая управляла сетью приютов, получил чистую прибыль от городских контрактов в 2,5 миллионов крон за последние три года. Теперь муниципалитет совместно с полицией начал расследование обстоятельств криминальной деятельности в субсидируемых организациях. 

+++

Varningsklockorna har funnits länge, att syftet med lägenheterna helt enkelt inte fungerade. Företaget som anlitats av Socialförvaltningen i Malmö för att unga kriminella skulle få en nystart hade förvandlats till platser för att begå brott. Trots att grundkravet för att få stödboende är att man ska sluta begår brott.

Den misstanken började gro hos flera poliser efter att de gripit en rad personer och till sin förvåning upptäckt att de bodde på adresser som var stödboende bekostat av Malmö kommun. Det framgår av flera förundersökningar som SVT Nyheter Skåne granskat. En ung man med som länge figurerat i kretsen kring ett kriminellt nätverk greps med narkotika under våren 2018 och för olovlig körning. Gradvis insåg poliserna som tog honom att han bodde ett av kommunens stödboende och inte på den adress där han är folkbokförd. Medan han bodde i en av lägenheterna dömdes han bland annat för narkotikabrott och olovlig körning.

FICK NYA MÖBLER

Hans bostad var en nyrenoverad lägenhet på en adress i Malmö. Det framgår av ett PM som skrivits av en polis som gjorde husrannsakan i lägenheten. Där står bland annat “nya fönster, nymålat, helt nya möbler och så vidare”.

Lägenheten hyrdes av företaget som fått miljoner av Malmö kommun för att just ge unga kriminella en väg bort från Malmös undre värld.

Men kriminella som bott i lägenheterna har fortsatt sin brottsliga bana. Exemplen är flera. En man som i år dömdes för att ha skjutit en släkting med flera skott i en hämndaktion utanför ett gatukök i Rosengård är en av dem. Några timmar efter mordförsöket umgicks han med andra som fått stödboende av kommunen. Då tog de en bild på sig själva i femrummaren. Bilden finns i en förundersökning. Mannen som dömdes för mordförsöket bodde själv i en annan lägenhet som kommunen bekostade.

HADE BANGERS I SOVRUMMET

Den 23 augusti förra året gjorde polisens insatsstyrka en av flera husrannsakningar i femrummaren. I ett sovrum hittade polisen sprängmedel, tre så kallade bangers av typen Cobra 8.

Mannen som använde sovrummet och också bodde i stödboendet dömdes senare för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Företaget som SVT Skåne granskar hade renoverat den lägenheten precis som ett antal andra så kallade stödboende för pengar som de fått av Malmö kommun, sammanlagt 70 miljoner kronor enligt SVT:s beräkningar.

I ett polisförhör förklarar en anställd på företaget vad som är tanken bakom femrumslägenheten när hon förhördes om en klient.

– Vårt syfte med det boendet var att han skulle komma till det boendet och så skulle man liksom lära sig och laga mat och tvätta och se till att kunna städa, säger hon till en av poliserna.

Hon berättar i samma förhör att det ibland har gått att hjälpa unga kriminella under de 30 år hon haft det som arbete.

– Såna är gifta i dag som jag har kontakt med och, och… som funkar jättebra. Som har jobb och allting, säger hon i förhöret.

«SÄLLAN EN SPIKRAK VÄG»

Katarina Lindeberg, avdelningschef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen får i SVT Nyheter Skånes reportage som sänds i dag frågan hur de som fått stödboende i lägenheter kunnat fortsätta begå brott och ändå bo kvar.

– Detta är ett mål och krav och sedan behöver man för varje individ se: vad är det som har gjort att det har varit avvikelser från vårdplaneringen. Det är sällan en spikrak väg för någon av de personer som har en problematik. Det brukar vara lite sicksackigt på vägen, säger Katarina Lindeberg.

AVSLÖJADES AV SPANARE

I februari i år slog polisen till mot en annan lägenhet som hyrs av företaget. Den ligger i närheten av en polisstation i Malmö. I lägenheten fanns cirka 40 gram kokain. När poliserna var där kom en 20-årig man som samma poliser stoppat kort innan. Han körde en lastbil som tillhör företaget som SVT Nyheter Skåne granskat. Det visade sig också att han var anställd på företaget. Lägenheten var egentligen uthyrd i andra hand till en annan person men 20-åringen hade nycklar till bostaden. Han var i förhör mycket tystlåten. Men gjorde efterhand ett erkännande – att narkotikan tillhörde honom. Han dömdes senare i hovrätten för narkotikabrott. Efter att SVT Skåne Nyheter publicerat den första av flera reportage har Malmös kommunledning reagerat och beslutat inleda en egen granskning av verksamheten.

– Här verkar det inte ha funnits några rutiner för att följa upp de här kraven som ska finnas. Och det är viktigt, för det är skattepengar det handlar om, säger kommunalrådet Sedat Arif till SVT Skåne Nyheter.

Text: Micke Ölander

Поделиться статьёй