ПАРОМЫ НА БАТАРЕЯХ УЖЕ РЕАЛЬНОСТЬ

ПАРОМЫ НА БАТАРЕЯХ УЖЕ РЕАЛЬНОСТЬ

Färjorna Tycho Brahe och Aurora – två av fem färjor på linjen – drivs nu av 640 litiumbatterier. Foto: TT

Паромы между Швецией и Данией по маршруту Helsingborg-Helsingör стали крупнейшими в мире пассажирскими паромами, которые ходят на батареях.

Официальная премьера состоялась 9 ноября. Речь идет о двух паромах, которые называются Tycho Brahe и Aurora. Пока эти два (из пяти паромов на маршруте) парома ходят на 640 батарейках (литиумных), который заряжаются электричеством при помощи робота всего за несколько минут, пока суда находятся в порту. По словами представителя пароходства, эти паромы и больше по размерам, и ходят на более дальнее расстояние, чем те парома на батарейках, которые эксплуатируются в Норвегии.

Одно из преимуществ таких паромов для пассажиров – это почти беззвучный ход. Помимо снижения шума, пароходство снизит количество вредных выбросов в атмосферу на 65%, считает его исполнительный директор Johan Röstin. Для жителей Helsingborg и Helsingör одним из последствий станет заметное улучшение качества воздуха. Что уже становилось заметным, поскольку парому переходили на батарейки постепенно.

Датский министр инноваций Sophie Løhde, присутствовавшая на церемонии, выразила надежду, что эти паромы на батареях станут образом для подражания. И не только для других видов деятельности, но и для других стран, сказала она.

PREMIÄR FÖR BATTERIDRIVNA FÄRJOR ÖVER SUNDET

Rutten Helsingborg-Helsingör trafikeras nu av världens största batteridrivna färjor. I dag invigdes de två passagerarfartygen officiellt efter ett drygt år av inkörningsproblem. Johan Röstin är vd för rederiet Forsea om bolaget HH Ferries passade på att byta namn till idag.

– Vi är först i världen, och det är också en av anledningarna till att det har tagit lite längre tid än planerat. Det här är ingen serieproduktion. Vi har 7,1 miljoner passagerare, så det måste funka, säger han.

Färjorna Tycho Brahe och Aurora – två av fem av bolagets färjor på linjen – drivs nu av 640 litiumbatterier som laddas med grön el med hjälp av en robot under några få minuter när fartygen ligger i hamn. Enligt Johan Röstin är fartygen både större och trafikerar en längre rutt än de batterifärjor som redan i dag kör i till exempel Norge. I dag vid invigningen kopplades symboliskt en stor kontakt ihop – och det blev tyst när färjan gick över till eldrift. Förutom minskat buller kommer bolaget att minska sina koldioxidutsläpp med 65 procent, enligt vd:n Johan Röstin. För Helsingborg och Helsingör kommer också minskningen av kväveoxider att påverka luftkvaliteten – något som redan märks efter att färjorna successivt börjat gå på batteridrift.

– Helsingborgs stad har påvisat att vi har minskat utsläppen radikalt, sedan vi drog igång det här för något år sedan, säger Johan Röstin.

Varför har ni velat göra den här övergången?

– Vi vill vara ett modernt företag och jobba med hållbarhet, så för oss var det ganska enkelt.

Danmarks innovationsminister Sophie Løhde från Venstre, som var med vid invigningen, välkomnade övergången till batteridrift och hoppas att färjorna ska bli en förebild.

– Det är jättestort, och jag tror att det blir en stor förebild inte bara för andra verksamheter utan även för andra länder, säger hon. // Petra Haupt // [email protected]

 

Поделиться статьёй