ПОБЕДА ВИКТОРИИ В ДРАКЕ ОКАЗАЛАСЬ ЕЁ ПОРАЖЕНИЕМ В СУДЕ

ПОБЕДА ВИКТОРИИ В ДРАКЕ ОКАЗАЛАСЬ ЕЁ ПОРАЖЕНИЕМ В СУДЕ

Бывший член партии Feministiskt Initiativ Виктория (это имя на русском обозначает – Победа) Кавеса была осуждена окружным судом за хулиганское поведение: она напала на мужчину, который помешал ей бесплатно зайти в метро.

СМИ уже писали раньше, что в январе этого года на станции метро Bagarmossen Виктория стала избивать мужчину ногами и руками, а также – не иначе как в приступе ярости – растоптала его очки. После тщательного разбирательства суд вынес вердикт: импульсивная драчунья должна заплатить штраф – 36 000 крон. Кроме того, она заплатит 2 395 крон за сломанные очки. Кавеса пыталась изо всех сил защищаться, напирая на то, что избитый ею мужчина сам оскорбил её, когда якобы произнес не толерантную расистскую реплику, типа: «Закрой свой грязный негритянский рот!». Но опрошенные свидетели со стороны потерпевшего не подтвердили это, и поэтому утверждение Виктории было отвергнуто судом, а именно: «даже если бы оскорбления такого рода и были бы, то применять физическое насилие в ответ всё равно нельзя». Сыграл свою роль и тот факт, что дамочка-драчунья, попытавшаяся проехать «зайцем», оказавшись внутри метро, снова напала на пассажира, который при входе сделал ей замечание…

Вот что об этом инциденте сообщил корреспондент газеты Expressen…

Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa slog och sparkade en man vid en tunnelbanespärr i januari. Hon har erkänt gärningen – men menat att det var självförsvar. Nu döms hon för misshandel i Södertörns tingsrätt.

I polisförhör har Victoria Kawesa, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, sagt att hon hade bråttom till tunnelbanan i Bagarmossen och försökte gå igenom spärrarna bakom en man, utan att använda sitt pendelkort. Mannen ska då ha sagt till henne. «Visst tumult uppstod», står det i domen från Södertörns tingsrätt.

– Hon förnekar brott på grunden av att hon först har blivit utsatt för ett brott inledningsvis, sa Kawesas advokat Daniel Svensson i somras.

I DOMEN FRÅN SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT STÅR:

«Victoria Kawesa har erkänt att hon slog NN i ansiktet och sparkade honom på benen den aktuella dagen. Hennes erkännande stöds både av NN:s uppgifter och av övervakningsfilmen».

SKA BETALA 36 000 I BÖTER

Mannen fick en sårskada i ansiktet, framgår vidare. Victoria Kawesa har hävdat nödvärn, och menar att mannen tryckte in henne mot spärren och höll fast henne med «hela sin kroppstyngd». Tidigare Fi-ledaren menar också att mannen ska ha förolämpat henne.

«Victoria Kawesa har invänt att hon inte ska dömas för misshandel eftersom hon befann sig i en nödvärnssituation. Om tingsrätten skulle anse att hon gjorde mer än vad som är tillåtet enligt nödvärnsbestämmelsen har hon gjort gällande att hon ändå ska gå fri från ansvar eftersom situationen var sådan att hon svårligen kunde besinna sig», står i domen.

Tingsrätten gick på att tidigare Fi-ledaren skulle dömas för misshandel. Hon får villkorlig dom och 120 dagsböter på 300 kronor – sammanlagt 36 000 kronor.

DÄRFÖR DÖMS KAWESA INTE TILL FÄNGELSE

I domen står: «I detta fall var det fråga om ett snabbt händelseförlopp där skadorna blev begränsade. Enligt tingsrättens mening finns det inte tillräckliga skäl att döma Victoria Kawesa till fängelse. Eftersom det saknas anledning att misstänka att hon kommer att fortsätta göra sig skyldig till brott ska påföljden bestämmas till villkorlig dom och dagsböter.»

Därutöver ska Victoria Kawesa betala skadestånd till mannen för hans förstörda glasögon. Kostnaden: 2 395 kronor… Victoria Kawesa valdes till partiledare för Fi jämte Gudrun Schyman i mars 2017. I september samma år meddelade hon sin avgång.

Hannes Lundberg ANDERSSON

[email protected]

Поделиться статьёй