МЕСТО ДЕЙСТВИЯ – ГЁТЕБОРГ

МЕСТО ДЕЙСТВИЯ – ГЁТЕБОРГ

Polis stoppar motdemonstranter i Göteborg Foto: TT/Björn Larsson Rosvall

Åtta personer av totalt 11 tilltalade dömdes idag av Göteborgs tingsrätt till fängelse för bland annat våldsamt upplopp i samband nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i slutet av september.

I fredags lade åklagare ner utredning på 23 NMR anhängare misstänkta för våldsamt upplopp. Ytterligare två polisutredningar pågår angående våldsamt upplopp och ohörsamhet mot ordningsmakt i samband med händelserna i Göteborg.

Kammaråklagare Mats Ihlbom är nöjd.

– Jag tycker det är en bra signal utåt att man inte kan bete sig på det här sättet utan att det får konsekvenser. Vi måste kunna ha en fungerande samhällsordning som sköter de uppgifter de har utan att folk ställer till det, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Det var under nazistiska nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med Bokmässan i slutet av september som stundtals kaotiska scener utspelade sig i Göteborg. Motdemonstranter gick till angrepp i protest mot NMR. Rökfacklor, ägg, stenar och flaskor kastade främst mot polisen som fanns mellan de båda grupperna. Totalt 11 personer åtalades bland annat för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet. Åtta av de dömdes alltså idag till fängelse från 3 till 9 månader, två döms till skyddstillsyn och en man får villkorlig dom. Något lägre än vad åklagaren yrkade på.

Björn Breitfeld försvarar en av de tilltalade.

– Vi får tillsammans gå igenom den här domen men så här långt verkar den rimlig säger Björn Breitfeld, försvarsadvokat.

Utredningen har bestått bland annat av ett omfattande filmmaterial som granskats. Där finns också flera anhängare till NMR misstänkta för brott. I fredags lades dock en utredning ner mot 23 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Bevisningen ansågs där ansågs inte tillräcklig. Ytterligare två utredningar pågår fortfarande. Det handlar om anhängare till NMR och 8-10 personer misstänkta för våldsmat upplopp och 10-15 personer misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt. // Carina Holmberg // sverigesradio.se

Поделиться статьёй