ПРОЩАЙ, HOVET?

ПРОЩАЙ, HOVET?

Förutom bostäder planeras det för en eller två underjordiska hockeyrinkar där Hovet står idag. Foto: Maja Suslin/TT

Stockholms Stad kommer att riva arenan Hovet i Globenområdet. På platsen ska det troligtvis byggas bostäder. Det formella beslutet väntas nästa vecka.

Hovet invigdes 1955 och hette ursprungligen Johanneshovs Isstadion. Om arenan ska vara kvar så måste den renoveras, men sedan förra året har arenabolaget och Stockholms Stad istället utrett alternativet att riva Hovet. Globen ska renoveras för drygt 700 miljoner kronor. De pengarna räknar staden med att få in genom att sälja marken som Hovet står på. När renoveringen av Globen är klar rivs Hovet och troligtvis ska det då byggas bostäder på platsen men just vad som ska byggas där istället är inte helt klart än, säger Mirja Räihä (S), vikarierande idrottsborgarråd i Stockholms Stad, till P4 Stockholm. Staden planerar också att bygga en eller två underjordiska rinkar för bland annat ishockey i området. På torsdag nästa vecka väntas styrelsen i det kommunägda arenabolaget, SGA Fastigheter, ta det formella beslutet i frågan. Frågan om att riva Hovet avgörs slutgiltigt av Stockholms kommunfullmäktige. 

Per Stahre // [email protected]

 +++

Стокгольмские городские власти обсудили вопрос о сносе арены Hovet в районе Глобена, чтобы на этом месте построить жилые дома. Кроме жилья там, где сейчас находится Hovet, планируется два подземных хоккейных поля.
Hovet был открыт в 1955 году на назывался сначала «ледовый стадион Юханнесхов»/ Johanneshovs Isstadion. Если эту ледовую арену оставить, то она нуждается в капитальном ремонте. Поэтому и рассматривалась альтернатива: срыть/ снести стадион целиком. Само сферическое здание Globen предстоит отремонтировать и стоить это будет около 700 миллионов крон. Вот за эту примерно сумму город и надеется продать землю, на которой стоит Hovet. В Глобене будет, в частности, установлен новый потолок, который даст возможность менять размер зала/ арены в зависимости от того, проводится ли там хоккейный маты или концерт. Окончательное решение о сносе старого стадиона Hovet примет Совет уполномоченных коммуны/ муниципалитета Стокгольма.

Поделиться статьёй