ШВЕДЫ СПАСЛИ РОССИЯНИНА

ШВЕДЫ СПАСЛИ РОССИЯНИНА

Efter två dagar hittades mannen på ön Stora Lundskär, söder om Harstena, i den östgötska skärgården. Foto: Sjöräddningsällskapet RS Arkösund

Поисково-спасательные службы Швеции спасли россиянина, который пытался на лодке добраться от Стокгольма до Испании, сообщает SVT (текст на шведском ниже). Российский гражданин приобрел лодку в Стокгольме, откуда собирался отправиться в путешествие. В море он вышел в понедельник. На связь с родственниками в последний раз он выходил в среду ночью. Тогда мужчина сказал, что он находится на северо-востоке от архипелага Аркёсунд. После этого связь с ним пропала. В итоге родственники обратились в Морской административный центр и центр спасательной службы. «Сам мужчина не посылал аварийных сигналов», — сказал Даниэль Линдблад, пресс-секретарь шведской морской администрации. В спасательной операции принимали участие суда шведской морской полиции, самолеты и корабли береговой охраны. В ней также участвовал военный самолет. В пятницу, 27 октября, спасатели нашли вещи из лодки и части ее корпуса, что говорило о крушении судна. Еще через несколько часов спасательный вертолет заметил на одном из островов машущего руками мужчину. По словам спасателей, он чувствовал себя нормально. Но его все-таки решили госпитализировать в ближайшую больницу, где он некоторое время проведет под наблюдением медиков. В морской администрации Швеции пока не знают, что именно произошло с россиянином.

Seglare hittad på ö vid Harstena efter haveri 

En ensamseglare var på väg från Stockholm till Spanien men hamnade på en ö i den östgötska skärgården. En rysk medborgare i 30-årsåldern hade köpt en segelbåt i Stockholm som han skulle segla till Spanien. Mannen, en van seglare, startade sin färd i måndags och den sista kontakten med anhöriga var under natten mot onsdag. Då hade mannen sagt att han befann sig på en position nordost om Arkösund i Östergötland. När anhöriga inte längre fick kontakt med mannen kontaktades Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

 

Mannen hade själv inte skickat någon nödsignal”,  – säger Daniel Lindblad, presskontakt på Sjöfartsverket. Från onsdag till och med fredag eftermiddag har eftersökning av mannen pågått med Sjöfartsverkets båtar och Kustbevakningens flygplan och fartyg. Även ett flygplan från Försvarsmakten deltog. Hittade föremål från båten. Under förmiddagen på fredagen hittades först föremål och delar från en fritidsbåt i Kampsundet öster om Harstena i Gryts skärgård. “Man hittade kuddar, brädor och paneler, vilket tydde på att det inträffat en tragedi”,  – säger Daniel Lindblad… Strax innan klockan 15 på fredagen kunde mannen lokaliseras av Sjöfartsverkets räddningshelikopter. På ön Stora Lundskär, cirka 6,5 kilometer söder om Harstena stod mannen vinkade. “Han såg ut att vara vid god vigör”,  – säger Daniel Lindblad.

 

Поделиться статьёй