ШВЕДОВ ВЫТЕСНИЛИ ИЗ ОЧЕРЕДИ НА ЖИЛЬЁ

ШВЕДОВ ВЫТЕСНИЛИ ИЗ ОЧЕРЕДИ НА ЖИЛЬЁ

Красивый и уютный город Luleå – это столица Норрботтена на севере Швеции. 
Здесь очень остро стоит проблема жилья. Но как оказалось не для всех. Сейчас вышел указ: беженцы, которые получили вид на жительство в Швеции, должны получить жильё без очереди, в новых домах. Всех, кто стоял в очереди на жильё, просто вытеснили, решив: подождут. И просто попросили «удалиться»… 

Yvonne Stålnacke är ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/Luleåfotograferna

+++

Luleå kommun beslutade att fortsätta reservera en fjärdedel av bostadsbolaget Lulebos hyresrätter för nyanlända. Då utsattes kommunalråden för en hatstorm – sedan en främlingsfientlig sajt lagt ut deras mejladresser på sin hemsida.

Det var ett år sedan kommunen beslutade att reservera en fjärdedel av hyresrätterna för nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Och i veckan tog Luleå kommun beslutet att fortsätta med det, rapporterar SVT Norrbotten.

Sedan dess har kommunalråden fått flera hatmejl och telefonsamtal. En främlingsfientlig sajt beskrev det som att kommunen väljer sina hyresrätter efter hudfärg och diskriminerar Luleåborna – och la ut mejladresser till kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström.

– Det är mycket obehagligt. Efter tisdagens mejl och telefonsamtal är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Skönt att de goda krafterna är större, säger Yvonne Stålnacke, till SVT.

Hon tvingades stänga av sin telefon för att slippa påhoppen. Bland annat kallades hon för ”kuksugare”, ”hora” och ”fitta”.

– Det är klart att man blir illa berörd. Det ena är att de skickar mejl till våra offentliga adresser, men det får vi hantera. Det andra är att de tagit reda på våra telefonnummer och så ringer de gång på gång.

Niklas Nordström beskriver det som ”svammel” att anklaga kommunen för diskriminering, vilket han svarat till de som skickat hatmejlen.

 

Поделиться статьёй