ВАНДАЛИЗМ НА КЛАДБИЩЕ: КРЕСТА НА НИХ НЕТ

ВАНДАЛИЗМ НА КЛАДБИЩЕ: КРЕСТА НА НИХ НЕТ

ШВЕЦИЯ. Helsingborg // Вандализм на кладбище – по полной программе. Оказывается, и в королевстве, которое смотрит свысока на многое и на многих, не всё ладно. Остаётся только пожалеть, что Швеция меняется день ото дня. И совсем не в лучшую сторону…
На кладбище перевёрнуто более 50 надгробных памятников, уничтожены и растоптаны цветы, свечи…

Vandalisering på kyrkogård – 50 gravstenar välta

En kvinna som skulle sätta blommor på en grav på Kattarps kyrkogård utanför Helsingborg i helgen fick en obehaglig upptäckt. Ett femtiotal gravstenar har välts, minneslunden har vandaliserats och blommor och gravlyktor har kastats på kyrkan.

– Man kan inte förstå hur någon kan få en sådan här tanke i huvudet att vandalisera på det här sättet. Det här är sorgens plats och fridens plats, när sådant här händer så blir det dramatiskt för många, säger Pär Bengtsson, kyrkogårdsvaktmästare.

Det var på lördagen vid 10-tiden som besökaren slog larm till församlingen. Enligt polisanmälan är skadegörelsen omfattande med ett femtiotal välta gravstenar och gravlyktor som har kastats på kyrkan. Under helgen har förtroendevalda funnits på plats på kyrkogården för att svara på frågor från besökarna.

– Det har inte varit jättemycket folk där än, så jag tror inte nyheten riktigt har nått fram än, men vi får mycket starka reaktioner.

Återställa kyrkogården tar tid

Nu väntar ett omfattande arbete för att återställa kyrkogården.

– Vi har inte någon personal igång i dag, men vi kommer att städa upp så fint det går, sen får vi kontakta gravrättsinnehavarna och berätta vad som har hänt. Det som går att laga och fixa gör vi så fort vi kan i veckan, säger Pär Bengtsson.

Har ni varit med om något liknande tidigare? 

– I vårt pastorat är det ingen som kommer ihåg att något liknande har hänt, jag har varit anställd i tio år här.

Polisen har inte varit på plats

Polisen hade vid lunchtid på söndagen inte varit på plats på kyrkogården.

– Vi har dokumenterat skadorna på telefon, vi skulle i så fall ha åkt dit för att säkra spår och det kan bli svårt, det hade varit en annan sak om det var ett pågående brott, säger Kim Hild, informatör på polisen.

Någon förundersökning är inte inledd, men kan när som helst tas upp om det kommer in nya uppgifter.

– Man har beslutat att inte inleda en förundersökning, baserat på att man inte har några spår, säger Kim Hild.

Kyrkogårdsvaktmästare Pär Bengtsson hoppas på att någon i området har fler uppgifter att lämna till polisen.

– Jag hoppas att folk kanske har hört någonting eller har några upplysningar att komma med. Det är fruktansvärt, man har inga ord för det.

Foto: Pär Bengtsson

Поделиться статьёй