ОДНА ШВЕЦИЯ С СОШКОЙ, А 24 – С ЛОЖКОЙ

ОДНА ШВЕЦИЯ С СОШКОЙ, А 24 – С ЛОЖКОЙ

47-летний беженец из Сирии, Daham AI Hasan,со своей семьёй – 3 (три) жены и 20 детей – очень хотел найти приют в Швеции, Но его мечте не суждено было сбыться. Его задержали на границе, и вернули в Данию. В Дании он зарегистрирован как беженец, со своей женой и восемью детьми. Но него ещё две жены и 12 детей. Он не хочет оставаться в Дании потому, что в Швеции социальная помощь выше в два раза. К тому же, датский он не хочет учить и работать тоже не горит желанием. А зачем, если есть пособия?

47-årige Daham Al Hasan från Syrien vill till Sverige med sina tre fruar och 20 barn – men de svenska gräns­kontroll­erna sätter stopp. Nu talar han ut i danska Ekstrabladet.
– Jag har fångats i Danmark, klagar han.

Daham Al Hasan har hittills lyckats få med sig en av sina fruar och åtta barn till Danmark. Ytterligare två fruar och tolv barn är kvar i Mellanöstern och Al Hasan försöker nu ordna så resten av familjen kan komma till Danmark de också.

Den syriska storfamiljen har fått stor medial uppmärksamhet i vårt västra grannland. Många frågar sig hur det danska samhället ska klara av att försörja alla invandrare som kommer och om de ska ha rätt till bidrag på samma villkor som danskarna.

Vill till Sverige. 20 barn skulle innebära 214.128 kronor bara i barnbidrag varje år i Danmark, skriver Ekstrabladet. Men om familjen Al Hasan lyckas ta sig över Öresund till Sverige väntar dubbelt så mycket barnbidrag – uppemot en halv miljon kronor varje år.

Anledningen är det svenska systemet med flerbarnstillägg som från och med femte barnet är högre än själva barnbidraget – 1.250 kronor per månad. Något liknande system finns inte i Danmark där barnbidraget dessutom sänks successivt ju äldre barnet blir.

Därför är det kanske inte så konstigt att familjen Al Hasan vill vidare till Sverige.

– Jag vill först och främst till Sverige, men har fångats i Danmark. I Sverige hade jag blivit familjeåterförenad tillsammans med mina barn inom tre månader, säger den 47-årige araben och 20-barnspappan.

Vägrar lära sig danska. Den danske konservative politikern Naser Khader, som själv kommer från Syrien, riktar skarp kritik mot Daham Al Hasan för hans missnöje med Danmark. Bland annat eftersom hans landsman vägrar lära sig danska och heller inte söker jobb i Danmark.

– Jag har det väldigt dåligt så jag kan inte det än, svarar Daham Al Hasan på kritiken mot att han inte försöker lära sig språket.

Al Hasan lovar också att återvända tillbaka till Syrien så snart kriget där är över.

Поделиться статьёй