Bilder från Moskva. Pågår 18 februari – 18 maj 2015.

Bilder från Moskva. Pågår 18 februari – 18 maj 2015.

Gasmask på! Historiens första gasanfall ägde rum mot ryska trupper i Polen 1915.

bilder-fran-moskva_2015

 

I Armémuseums serie med utställningar på temat Första Världskriget visar vi nu bilder från vårt systermuseum i Moskva, the Central Museum of Armed Forces of the Russian Federation. I museiarkiv världen över förvaras foton från första världskriget, ofta anonyma, där ingen vet vem som fotograferade eller vilka personerna på bilderna är. Trots det är den här typen av bilder unika dokument och vittnen från ett ohyggligt krig. Våra minnen av första världskriget rör sig oftast om det stillastående skyttegravskriget på västfronten, men i öster var kriget betydligt rörligare och drabbade civilbefolkningen på ett annat sätt. Fotografierna i utställningen har ett sorgset uttryck och står i stark kontrast till de färglada, ironiska affischerna som användes för att rättfärdiga kriget.

I utställningen visas 42 förstoringar av svart/vita fotografier från skyttegravar samt propagandaaffischer och vykort. Den pågår från den 18 februari till och med 18 maj.

På flera museer världen över pågår olika minnesutställningar om första världskriget eftersom det är 100 år sedan det bröt ut. På Armémuseum visar vi en serie miniutställningar under en lika lång period som världskriget pågick, det vill säga fyra år. Med jämna mellanrum byter vi avsändare. Både texter och bilder kommer framförallt från länder som deltog i kriget. Efter hela serien planerar vi att ordna en konferens om de olika utställningarna. Syftet är att undersöka om det ges olika perspektiv eller om alla på 100-års avstånd för fram samma berättelse.

Välkommen att följa utställningsserien!

wilhelm-ii-av-tyskland_2015 tsar-nikolaj-ii_2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelm II av Tyskland som «Folkets fiende».

«Det heliga kriget». Tsar Nikolaj II i riddarens gestalt bär en sköld med texten «Gud är med oss».

Поделиться статьёй