MARGOT WALLSTRÖM: «ШВЕДСКИЕ ДЕТИ БОЕВИКОВ ИГ ДОЛЖНЫ ВЕРНУТЬСЯ В ШВЕЦИЮ»  [НЕ ВЕДАЕТ, ЧТО ТВОРИТ? ИЛИ ВСЁ-ТАКИ ВЕДАЕТ?]

MARGOT WALLSTRÖM: «ШВЕДСКИЕ ДЕТИ БОЕВИКОВ ИГ ДОЛЖНЫ ВЕРНУТЬСЯ В ШВЕЦИЮ»  [НЕ ВЕДАЕТ, ЧТО ТВОРИТ? ИЛИ ВСЁ-ТАКИ ВЕДАЕТ?]

Министр иностранных дел Швеции Маргот Вальстрём (Margot Wallström) сделала официальное заявление от лица шведского МИДа, что дети «шведских» боевиков Исламского государства должны быть возвращены в Швецию. 

«Шведское правительство делает всё возможное, чтобы вернуть детей боевиков ИГ обратно в Швецию», – заявила Маргот Вальстрём. 
Заявление Маргот Вальстрём вызвало шторм критики в адрес самой Маргот Вальстрём и шведского МИДа. По данным курдов, в крупнейшем лагере военнопленных, которые имеют отношение к ИГ, живёт 76 000 человек. Как шведский МИД собирается искать там «шведских» детей «шведских» боевиков ИГ, никто не знает. 
Полиция безопасности Швеции (Säkerhetspolisen (SÄPO) считает, что МИД Швеции может открыть ящик Пандоры своими действиями. Эксперт по исламскому терроризму Magnus Ranstorp заявил, что шведский МИД не может просто забрать детей, так как шведскому МИДу придётся также забрать родителей детей, которые являются радикализированными террористами, и которые представляют государственную опасность для Швеции. К тому же многие дети боевиков ИГ, несмотря на свой маленький возраст, прошли подготовку в военных лагерях ИГ и убивали людей наравне со своими родителями. «Шведский МИД загнал сам себя в угол, своим поспешным решением. Перед ним огромная дилемма, как поступить, чтобы не нарушить правовую систему и не поставить под удар безопасность Швеции», – заявил Magnus Ranstorp. 

____________________________________________________
Комментарий администрации «Швеция сегодня»: 
Хочется порекомендовать Маргот Вальстрём, шведскому МИДу, шведскому правительству и другим либеральным гражданам, которые активно поддерживают решение Маргот Вальстрём о возвращении детей боевиков ИГ в Швецию, посмотреть ролики ИГ, где детишки от 7 до 10 лет, хладнокровно убивают/казнят людей. Расстреливают и обезглавливают. Вы хотите вернуть таких детей в Швецию? Вы хотите, чтобы такие дети пошли в шведские школы? Вы хотите, чтобы такие дети устроили резню в Швеции? Тогда мы хотим, чтобы все те, кто поддерживает Маргот Вальстрём, понесли коллективное наказание и судились за терроризм, если малолетнее отродье ИГ, которое вернут в страну, устроит теракты в шведских школах или детских садах.

+++

Nu bekräftar utrikesministern Margot Wallström (S) att barn till IS-svenskar ska föras hem om möjligt. Det skriver hon i ett inlägg på Facebook.

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skriver Wallström. Nu har UD fått en förfrågan från kurdiska myndigheter i norra Syrien om barnen med svensk anknytning som finns i deras förvar, rapporterar Sveriges Radio.   

Men UD dementerar att de fått in någon sådan begäran, rapporterar SVT Nyheter. Frågan kring huruvida barn till IS-terrorister ska komma tillbaka till Sverige väcker starka känslor. Nu går utrikesministern Margot Wallström (S) ut i ett inlägg på Facebook och bekräftar att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien ska få ”den hjälp de behöver” – om möjligt.

LÄS MER: Dragkamp inom svenska regeringen om IS-barnen

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skriver hon i inlägget och fortsätter: ”Varje fall måste hanteras individuellt. Barnen befinner sig i olika situationer, vissa kanske föräldralösa, andra med föräldrar gripna för handlingar de begått för IS. Att identifiera svenskar, som kan vara födda på plats, är svårt. I det största lägret finns ca 76 000 personer.”

”Läget i lägren är svårt”

Wallström skriver att regeringen är i kontakt med internationella Röda korset som finns i lägren – och understryker vikten av att barnens situation hanteras rättssäkert och ”med barnens bästa i fokus”. ”Internationella aktörer, svenska myndigheter och svenska kommuner, som kan vara mottagare av barn, måste samverka”, skriver hon. ”Läget i lägren är svårt och därför är det mycket viktigt att även det humanitära arbetet intensifieras, så att mat och mediciner når fram. Regeringen har nära kontakt med övriga nordiska länder så att vi agerar gemensamt och på liknande sätt.”

Expressen har tidigare rapporterat om dragkampen inom svenska regeringen om de runt 80 svenska barn till IS-anhängare som uppges vara kvar i syriska läget.

På ena sidan står jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) – på den andra Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S). Regeringen har märkt ett skifte i opinionen och rädslan över att den ska belastas för barn som kan avlida.

Experten: ”Tror det blir svårt”

Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att det kommer bli svårt att få hem barnen i praktiken. 

– Regeringen sitter i en rävsax. Det finns inget lagligt stöd för dem att ta barnen från föräldrarna utan att plocka hem dem också. Det är ett jättedilemma, säger han. 

Magnus Ranstorp lyfter fram fallet med Michael Skråmos barn som ett exempel där det skulle gå att hävda att det finns särskilt ömmande skäl. 

– Där har morfadern själv åkt ner och lokaliserat de sju barnen. Föräldrarna är döda och han är deras närmsta släkting. Fyra av dem är svenska medborgare plus tre till som fötts där nere. 

– Med de andra fallen är det svårare. Frågan är om regeringen vill öppna den här pandoras asken. Börjar de släppa in på ett fall kommer det komma ytterligare fall. 

Michael Skråmo var i Sverige hemmavarande i Göteborgs kommun. Kommunen meddelar att de inte planerar att få hem Skråmos barn på eget initiativ. I ett uttalande skriver de: 

”Säkerhetspolisen (SÄPO) har informerat Göteborgs stad om att de avser att göra orosanmälningar för de barn som befinner sig i krigsdrabbade områden i Syrien och som kan tänkas återkomma till Sverige. Göteborgs Stad har ingen information om att barn från krigsdrabbade områden i Syrien är på väg till Göteborg nu. När och om barnen kommer till Sverige kommer en andra orosanmälan att lämnas av säkerhetspolisen. Berörda stadsdelar är informerade. Om barn från krigsdrabbade områden kommer till Göteborg och det finns orosanmälan sker hantering enligt socialtjänstlagen och ordinarie rutiner och arbetssätt. Varje ärende är unikt och socialtjänsten gör alltid individuella bedömningar utifrån barnets bakgrund och situation. Göteborgs stad agerar inte på eget initiativ när barn vistas utomlands.”

På fredagseftermiddagen rapporterar Sveriges Radio att svenska UD har fått en förfrågan från kurdiska myndigheter i norra Syrien om de IS-barn med svensk anknytning som befinner sig i Syrien. 

Enligt Shiyar Ali, Sverigerepresentanten för den kurddominerade självstyrande administrationen i norra Syrien, lämnades förfrågan över till UD i samband med ett möte under fredagseftermiddagen. 

– Vi har haft en träff, diskuterat om barnen. Enligt deras begäran har vi diskuterat hur frågan ska lösas och vi har sagt att vi är beredda att diskutera frågan för att kunna lösa det på bästa möjliga sätt, säger han till Sveriges Radio. 

Men UD dementerar att en sådan begäran kommit in: – Vi har inte tagit emot någon begäran från den kurdiska sidan om barnen, men vi för en kontinuerlig dialog om de här barnen där kurderna är en relevant aktör, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD, till SVT Nyheter.

Поделиться статьёй