СТИНА НИЛЬССОН: «Я НАЧАЛА УЧИТЬ РУССКИЙ ЯЗЫК ВО ВРЕМЯ РЕАБИЛИТАЦИИ

СТИНА НИЛЬССОН: «Я НАЧАЛА УЧИТЬ РУССКИЙ ЯЗЫК ВО ВРЕМЯ РЕАБИЛИТАЦИИ

Олимпийская чемпионка по лыжным гонкам шведка Стина Нильссон рассказала в интервью газете Aftonbaldet, как она восстанавливается после травмы и как во время реабилитации начала учить русский язык.

За месяц до чемпионата мира по лыжным гонкам Стина Нильссон серьёзно повредила мышцы бедра на одном из этапов Кубка Мира в Otepää. «Мой ортопед сказал мне, что я точно не буду выступать на ЧМ, что у меня серьёзная травма и что восстановление займет почти год, и у меня всего один процент на то, чтобы бежать на чемпионате мира в Зеефельде. Но я знала точно, что даже если у меня есть всего лишь один процент, то я этим воспользуюсь. И я воспользовалась. Взяла два золота и одно серебро на чемпионате мира. Моя реабилитация проходит хорошо. Мне нравится ходить в тренажёрный зал, работать над собой, засыпать и просыпаться, и чувствовать, что боль в бедре стала чуточку меньше. Это приятное чувство. И вообще, мне нравится развиваться, и не только в лыжных гонках. Например, я начала учить русский язык во время реабилитации. Скачала приложение и начала учить. Русский язык – классный язык. Мне нравится, что я могу сказать, что я уже говорю немного по-русски».

LÄKARNA GAV STINA NILSSON NOLL PROCENTS CHANS ATT TÄVLA I VM.

avMalin Wahlberg || Nu berättar hon i Skavlan om chocken när hon insåg hur illa skadan var.

– Det var så definitivt att något hade brustit och släppt, säger Nilsson. 

Mindre än en månad innan längd-VM i Seefeld skadade Stina Nilsson sig i låret under världscuptävlingen i Otepää. Efter en läkarundersökning i Stockholm gick förbundet ut med att stjärnan hade en «betydande bristning» i låret och att Nilsson med stor sannolikhet skulle missa VM. 

Men Nilsson kom till start och tog två guld och ett silver mot alla odds. Under och efter VM har hon dock inte velat prata speciellt mycket om skadan.

DET VAR SJUKT

Men nu avslöjar hon i Skavlan hur illa det faktiskt var och om chocken när hon insåg att hon satt och kollade på sin helt avslitna lårmuskel.

– Det var sjukt. Från att jag hade tänkt att jag var på bättringsvägen till att det var så definitivt att något hade brustit och släppt. Ortopeden sa ”du kommer inte åka VM”. Rehabilitering för att få tillbaka full styrka är ungefär 12 månader, rehabilitering för att kunna stå på skidor flera månader. Så det är noll procent chans. Men då sa jag att jag har otroligt bra läkkött, så då gav han mig en procent chans att det här kan bli bra, säger Nilsson som mörkade hur allvarlig skadan var. 

– Det är inte ljuga att säga att det är en bristning av betydande slag, säger hon med ett leende.

«COOLT ATT KUNNA SÄGA ATT JAG PRATAR LITE RYSKA»

Trots skadan berättar Nilsson att hon älskade rehabiliteringsprocessen. Under den passade hon också på att lära sig ett nytt språk. 

– Jag tycker att min var det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Det var så extremt peppande att gå till gymmet, känna att man är där och retar, sover, och sedan känna att det retar lite mindre. Jag trivs väldigt mycket av att känna att när jag går och lägger mig på kvällen ska jag vara en bättre människa än när jag vaknade och det är jättelätt att uppnå med träning, säger hon och fortsätter: 

– När jag inte fick det kontinuerligt via längdskidåkning så fick jag skaffa det på ett annat sätt tänkte jag så jag laddade ner en app som gjorde att jag kunde lära mig ryska. Det känns coolt att kunna säga att jag pratar lite ryska, säger Nilsson och gav också Skavlan på ett smakprov genom att säga ”var ligger skidspåret?” på ryska. 

Поделиться статьёй