БОЛЕТЬ – СЕБЕ ДОРОЖЕ, ИЛИ МОЯ ДОРОГАЯ СКОРАЯ ПОМОЩЬ

БОЛЕТЬ – СЕБЕ ДОРОЖЕ, ИЛИ МОЯ ДОРОГАЯ СКОРАЯ ПОМОЩЬ

С 1 января 2019 года оказание медицинских услуг в машине скорой помощи будет стоить 400 крон. При условии, что этих услуг достаточно и не понадобится ехать в приемное отделение скорой помощи/ akutsjukhus.

– Столько же стоит обращение к дежурному врачу в поликлинике/ primärvårdjouren, – говорит Ева Бакк/ Ewa Back, политик в регионе Вестерноррланд. Не нужно платить за оказание скорой помощи лицам до 20 лет или тем, кому исполнилось 85 лет. Эта услуга охватывается гарантией «потолка» оплаты услуг здравоохранения/ högkostnadsskydd, она останется бесплатной и для беременных, зарегистрированных в женской консультации/ mödrahälsovården, сообщает филиал Шведского радио P4 Västernorrland
NU FÅR DU BETALA FÖR ATT FÅ VÅRD I AMBULANS

Från och med 1 januari kostar det 400 kronor att få vård i ambulans. Avgiften tas ut för sjukvårdande behandling i ambulans när det inte blir någon vidare transport till akutsjukhus. 

– Man får ju ett sjukvårdande besök. Det är som att gå till primärvårdjouren, säger Ewa Back, socialdemokratisk regionpolitiker i region Västernorrland. 

– Om man kommer till sjukhuset och behöver vård där också, blir det en avgift till? 

– Nej det blir bara en avgift. Det är likställt och däremot slipper man åka in till akutmottagningen och ta sig hem själv, säger hon.

– Tror du att någon kommer att tveka att ringa efter ambulans? 

– Nä, den som ringer efter en ambulans är inställd på att de ska in på akutmottagningen och betala 400 kronor. Många som åker ambulans in är patienter som kommer ofta och de har högkostnadsskydd och då gör det ingen som helst skillnad jämför med idag, säger Ewa Back, socialdemokratisk regionpolitiker i region Västernorrland. 

– I vilka fall kostar det inte när ambulansen kommer? 

– Det är när du följer med till akutmottagningen då blir det ingen avgift. Det blir ingen avgift heller för personer under 20 eller över 85 år. Inte heller för dem som har högkostnadsskydd eller som är inskrivna i mödrahälsovården. 

P4 Västernorrland
[email protected]

Поделиться статьёй