ГЕРОИНОВЫЙ РЕКОРД ШВЕДСКОЙ ТАМОЖНИ, ИЛИ REKORDMYCKET KNARK HAR BESLAGTAGITS I ÅR

ГЕРОИНОВЫЙ РЕКОРД ШВЕДСКОЙ ТАМОЖНИ, ИЛИ REKORDMYCKET KNARK HAR BESLAGTAGITS I ÅR

В этом году шведская таможня конфисковала рекордное количество героина. Эксперт таможенного ведомства Ларс Ханссон/ Lars Hansson подчеркивает серьезность положения.

Полицейские Гетеборга, Стокгольма и Уппсалы подтверждают, что никогда раньше они не наблюдали на улицах такого количества наркотиков, как сейчас. Если 5 лет назад конфисковали 1-2 кг героина по всей Швеции, то в 2016 году было конфисковано 20 кг героина, а в текущем 2018 году таможенное ведомство/ Tullverket конфисковало 60 кг героина. Другой наркотик, вернее, лекарственный препарат tramadol, обезболивающее и успокаивающее средство при панических атаках и тревожных состояниях, внесенный в список наркотиков, тоже начал достигать рекордных уровней в Швеции. В последние годы объем конфискованного трамадола достигал нескольких сотен тысяч таблеток, а в прошлом 2017 году было конфисковано более 1,3 миллионов таблеток.

+++

Karin Wirenhed, Johanna Sjövall / Sverigesradio.se

Tullverket har aldrig tidigare beslagtagit så stora mängder heroin som de gjort hittills i år. Lars Hansson är sakkunnig expert på Tullverket. 

– Visst är det mycket narkotika som flödar i samhället, det ser ju vi i våra beslag och situationen är mycket allvarlig.

Ekot var med under en av polisens insatser mot droghandeln i Göteborg.
Dörren till den offentliga toaletten på Drottningtorget utanför centralstationen i Göteborg rycks upp. Där inne ser vi en kvinna med en kanyl i armen. På golvet på toaletten bredvid ligger en ung man. Han är hög på rökheroin.

Han är en av de, som säljer heroin i city, som polisen spanade på. 
Förbipasserande tittar dit, men själv verkar han inte lägga märke till något. Blicken är helt tom. 
Robin Nilsson på polisens gatulagningsgrupp i Göteborg leder kvällens insats.

– Det är just heroinmissbruket som sker på toaletterna. Även en del försäljning, men när de har rökt heroin blir dom så säckiga att de måste ligga en stund, och då ligger de i högar på toaletterna, säger han. 

Polisen vi talat med i Göteborg, Stockholm och Uppsala berättar att de aldrig tidigare sett så mycket narkotika i omlopp på gatorna. 
Tullverket delar den bilden och även deras beslag ökar. När det gäller heroin är ökningen explosionsartad. För fem år sedan beslagtog tullen ett till två kilo heroin i hela Sverige. Sen har siffrorna gått rakt uppåt.
Under 2016 beslagtogs 20 kilo heroin, och hittills i år har Tullverket beslagtagit 60 kilo heroin.

Lars Hansson är sakkunnig expert på tullverket. – Det är en kraftig uppgång dom sista åren här. Vi måste komma åt hela dom kriminella nätverken så att man kan strypa narkotikatillförseln.

En annan drog som ökar kraftigt är det narkotikaklassade smärtstillande- och ångestdämpande läkemedlet Tramadol. De senaste åren har beslagen legat på några hundratusen tabletter, men förra året beslagtogs över 1,3 miljoner tabletter.

Lars Hansson har jobbat på Tullverket i närmare 45 år och under hans karriär han han aldrig sett en sådan här markant ökning av en enskild drog som Tramadol.

– Det är en kraftig utveckling när det gäller Tramadol. Jag vill säga att det är en av de preparaten som ökat mest under min karriär. Det är inte ofta man ser en sån här ökning av ett enskilt preparat.

Поделиться статьёй