ШКОЛЬНЫЙ ДВОР НЕ ОСКВЕРНЯЙ КУРЕНИЕМ – ШТРАФ ПРИЛЕТИТ. А ВНЕ ДВОРА – ПОЖАЛУЙСТА…

ШКОЛЬНЫЙ ДВОР НЕ ОСКВЕРНЯЙ КУРЕНИЕМ – ШТРАФ ПРИЛЕТИТ. А ВНЕ ДВОРА – ПОЖАЛУЙСТА…

Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Школы будут штрафовать за курение учеников на школьном дворе. Гимназия в городе Skellefteå рискует штрафом в 10 000 крон за то, что ученики были замечены, когда ни курили на школьном дворе. Курить там запрещено всем – учителям, ученикам, родителям – уже 25 лет, но мало кого за это штрафовали.

По мнению критиков решения школьной инспекции, такая мера, как штраф школе, вряд ли изменит поведение учеников. Фокус переносится, таким образом, с профилактической работы в школе, нацеленной на то, чтобы подростки не начинали курить, на отслеживание того, чтобы никто не курил именно на школьном дворе. Считает, например, Niklas Odén, работающий в организации «Некурящее поколение»/ Non smoking generation. Подробнее о проблеме сообщает филиал Шведского радио в губернии Вестерботтен:

Skolan kan få böta 10 000 om eleverna röker på skolgården

En gymnasieskola i Skellefteå riskerar böter på tusentals kronor från kommunen för att elever rökt på skolans område. Att bötfälla så här är ovanligt och skolans verksamhetschef Erik Burstrand är kritisk till det.

– Grundskola och mindre skolenheter har lättare att ha kontroll, men på stora gymnasieskolor som vår skola så är det otroligt svårt att efterfölja den här lagen, säger han.

Erik Burstrand tror inte heller att böter för skolan är rätt sätt att få slut på rökningen. Har svårt att se att det skulle förändra beteendet hos ungdomar och det är ju det vi ska jobba för. I nästan 25 år har det varit olagligt att röka på skolgårdar, men trots det är det ett fåtal skolor som fått böta för att det röks och fimpas på skolgården. Men nu riskerar alltså en gymnasieskola i Skellefteå 10 000 kronor i böter från kommunen, som gjort inspektioner där och sett att det rökts. Niklas Odén jobbar för den ideella organisationen Non smoking generation och är projektledare för tobaksfri skoltid nu. Han tycker att lagstiftningen tar fokus från det viktiga

– Då blir ju skolans uppdrag att se till att skolgården blir rökfri, inte att jobba förebyggande för att elever aldrig ska börja med tobak, säger han.

Amanda Darehed // [email protected]

 

Поделиться статьёй