ОТДЫХ В ЦЕНТРЕ СТОКГОЛЬМА ЗАКОНЧИЛСЯ ПЫТКАМИ В ТЭБЮ

ОТДЫХ В ЦЕНТРЕ СТОКГОЛЬМА ЗАКОНЧИЛСЯ ПЫТКАМИ В ТЭБЮ

Желание завершить приятный вечер в кафе порцией наркотиков привело двух друзей к наркоторговцам, которые вместо обещанного кокаина восемь часов пытали приятелей. Лишь после того как злодеи уснули, одному из жертв насилия, избитому и голому, удалось сбежать и вызвать полицию.

Итак… Два товарища веселились в ночном Café Opera, что в самом сердце шведской столицы в здании Королевской оперы. Однако вскоре молодые люди поняли, что им для полного счастья не хватает дозы кокаина. Они отправились на квартиру к знакомому наркоторговцу в Gribbylunds centrum, что в стокгольмском районе Тэбю. Но у того были свои планы на вечер… Под предлогом вымышленного долга искателей приключений заставили раздеться, затем начали над ними издеваться, угрожали изнасилованием, избивали электрокабелем и ремнём. Один из пострадавших получил в общей сложности 200–300 ударов. Его заставляли насильно принять ещё не так давно желанный порошок, но нос любителя кокаина был разбит до такой степени, что попытка не удалась… Утром, когда изверги заснули, парню удалось сбежать из нехорошей квартиры и предупредить полицию. Недавно состоялся суд над лиходеями. 39-летнего – самого активного изверга – приговорили к двум с половиной годам тюрьмы и выплате 60 000 крон одному пострадавшему и 35 800 крон – другому. 20-летнего хозяина квартиры освободили от наказания, так как он не принимал непосредственного участия в пытках, а только наблюдал: как говорится, перефразируя поговорку, за погляд срок не дают. Девушку, которая сняла с банковской карты одной из жертв 20 000 крон, несмотря на ранее чистосердечное признание, от которого она затем столь же чистосердечно отказалась, также освободили от ответственности по причине слабых доказательств – снимок фотокамеры банкомата оказался очень нечётким. Прокурор уже опротестовал решение суда, посчитав его слишком мягким. «Мое требование было шесть лет в тюрьмы для главного злодея», – сказал прокурор Лукас Эрикссон/Lucas Eriksson.

Skulle köpa kokain – torterades i timmar i Täby

Blodig handduk i lägenheten i Täby. T h: Okänd person plundrar männens konton i Vaxholm. Foto: Från polisens förundersökning

En påstådd skuld förvandlade festkvällen till en mardröm för två unga män. När de skulle köpa kokain blev de i stället misshandlade och bortförda. Först efter åtta timmar lyckades den ene mannen fly från en lägenhet i Täby. Då hade han bland annat klätts av naken och piskats. Festkvällen på Café Opera förbyttes till en skräcknatt när de två vännerna skulle köpa knark. När de satte sig i langarnas bil blev de i stället överfallna och bortförda.

Misshandlades på åker

Männen hölls sedan fångna i åtta timmar – medan langarna misshandlade den ene för att förmå honom att betala en påstådd knarkskuld. Bland annat fördes han ut på en avlägsen åker mitt i natten där han misshandlades svårt med sparkar och slag. Färden gick sedan till en lägenhet i Gribbylunds centrum i Täby. 

Vardagsrumsbordet i lägenheten i Täby där männen hölls fångna.

Där tvingades han klä av sig naken, hånades, hotades med våldtäkt och piskades med en elkabel eller bälte. Mardrömmen slutade först på förmiddagen dagen därpå när langarna somnat och han lyckades fly ur lägenheten och larma polisen.

Flydde när langarna somnade

Händelsen inträffade i slutet av april. Nu har en av langarna, en 39-årig kriminell Salabo, dömts av Stockholms tingsrätt mot sitt nekande för grov misshandel, människorov, olaga tvång, bedrägeri, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. 39-åringen dömdes till två och ett halvt års fängelse och ska dessutom betala 95 800 kronor i skadestånd till de två männen, varav 60 000 för kränkningar mot den ene mannen. Lägenhetsinnehavaren, en man i 20-årsåldern, friades däremot från inblandning, liksom en ung kvinna från Vaxholm som åtalats för att ha tömt de två männens konton på pengar.

Kvinna tog tillbaka erkännande

Av domen framgår att männen tvingats lämna ifrån sig personuppgifter och pinkoder så att langarna skulle komma åt deras konton och ta lån i deras namn. Tidigt på morgonen tog en person ut drygt 20 000 kronor från männens konton från en uttagsautomat på Hamngatan i Vaxholm.

I polisförhör erkände den nu friade kvinnan att hon fått ett bankomatkort ”av en kille” och gjort uttagen och kallade det ingen ”big deal”.

Under rättegången tog hon tillbaka uppgifterna. Bilder från uttagsautomaten visar att en ung tjej gjorde uttagen, men de är för suddiga för att man ska kunna avgöra vem de föreställer.

– Filmen som fanns var bedrövligt dålig, medger kammaråklagere Lucas Eriksson.

200-300 slag

Enligt kamraten misshandlades mannen med den påstådda skulden med uppskattningsvis 200-300 slag under natten. Vid ett tillfälle försökte langarna ge honom kokain för att få honom att kvickna till, men han kunde då enligt egen uppgift inte få in kokainet i näsan, eftersom den var så svullen efter misshandeln. Tingsrätten bedömer misshandeln som ”utdragen och mycket rå”. Däremot bedömde tingsrätten åtalspunkten människorov som mindre grovt brott, eftersom det inte tycks ha varit planerat och ”frihetsberövandet inte varat mer än cirka åtta timmar och då inga vapen använts”. Åklagaren har redan överklagat domen mot 39-åringen.

Vill ha strängare straff

– Det jag tycker är anmärkningsvärt är att man dömer för människorov mindre grovt brott – därför hamnar man väldigt fel vad gäller straffvärdet, säger kammaråklagare Lucas Eriksson till Mitt i. – Mitt yrkande var sex års fängelse. Så som de har plågat den här personen är det ytterst märkligt av tingsrätten.

Fredrik Sjöquist|| mitti.se

 

Поделиться статьёй