МИЛОСЕРДИЕ ПО-ЕВРОПЕЙСКИ: МАЛЫША ДЕПОРТИРУЮТ, РАЗЛУЧАЯ ЕГО С РОДНЫМИ ЛЮДЬМИ

МИЛОСЕРДИЕ ПО-ЕВРОПЕЙСКИ: МАЛЫША ДЕПОРТИРУЮТ, РАЗЛУЧАЯ ЕГО С РОДНЫМИ ЛЮДЬМИ

Денису в апреле исполнилось 6 лет как раз через месяц после смерти его матери. Биологический отец никогда им не занимался, и мальчик стал сиротой. Шведская миграционная служба решила, что Дениса надо депортировать на Украину. Но там он никого не знает и, скорее всего, в конечном итоге, окажется в детском доме.

И это в то время, как у мальчика есть бабушка и дедушка… 9 ноября 2017 года мать ребёнка запросила вид на жительство в Швеции для воссоединения со своим партнёром. Денис является украинским гражданином, как и его мать, которая была найдена мертвой в квартире в Сёдертелье 10 марта этого года. Полиция арестовала человека по подозрению в совершении убийства, но позже он был отпущен, так как следствие не найдено никаких доказательств.

Сегодня Денис живёт с бабушкой и дедушкой по линии матери, которые в Швеции уже шесть лет, и у них есть желание и возможность усыновить мальчика. 15 августа Midia Soufi, официальный попечитель ребёнка, подала апелляцию на решение о депортации, но 11 октября пришло решение о принудительной депортации и сообщение о том, что это решение уже передано в полицию. Шведская миграционная служба признала, что возможность усыновления ребёнка бабушкой и дедушкой являются новыми обстоятельствами, но они никак не влияют на решение о депортации. О загадочная скандинавская логика…

Sexårige Denis ska utvisas ensam till Ukraina

Denis, 6, var två år gammal när han kom till Sverige. I våras dog hans mamma plötsligt – sedan dess har han bara sin mormor och morfar i Uppsala. Nu har Migrationsverket beslutat att utvisa honom till ett barnhem i Ukraina.

Sexåriga Denis kom till Sverige med sin mamma våren 2015 från staden Uzhorod i Ukraina. I mars hittades pojkens mamma plötsligt död i en lägenhet i Södertälje. Hennes sambo anhölls misstänkt för mord men utredningen visade att det inte låg något brott bakom dödsfallet.

– Jag betecknar det som en olyckshändelse, säger kammaråklagare Emma Olsson, som ledde förundersökningen.

VILL INTE VETA AV SONEN

I praktiken blev pojken föräldralös eftersom hans pappa avsagt sig föräldraskapet vilket också har beslutats i en domstol i Ukraina, enligt Denis mormor Marianna Ilkuv.

– Han vill inte veta av sin son, säger hon när Aftonbladet besöker familjen i Uppsala.

Nu har Migrationsverket beslutat att Denis ska utvisas från Sverige så snart som möjligt.

Myndigheten hänvisar i beslutet till ”barnets bästa”.

Bland annat skriver Migrationsverket att Denis ”inte gjort sannolikt att han inte kommer att tas om hand på ett lämpligt sätt vid ett återvändande till Ukraina”.

Mormor och morfar Ivan Ilkuv, 52, och Marianna Ilkuv, 51, säger att de legat sömnlösa sedan beslutet landade i brevlådan i fredags. Och den sexårige pojken har redan förstått innebörden i Migrationsverkets beslut.

Enligt mormodern har han själv uttryckt det som att det kommit ”papper om att han måste flytta”.

– Han är fortfarande chockad över att hans mamma dött. Så kommer det här beslutet som han inte undgått att höra om. Han gråter mycket och är rädd för vad som händer, han frågar om vi älskar honom, säger Marianna Ilkuv.

KAN INTE ÖVERKLAGAS

Den sexåriga pojken har under sin uppväxt stått mycket nära sina morföräldrar i Uppsala där han också går i förskoleklass. Redan innan mammans död bodde han mestadels hos dem.

I hemmet i Uppsala ligger pojkens leksaksdinosaurier utspridda på golvet. Men framför allt är det fotboll och playstation som gäller för sexåringen.

– Det är vi som har uppfostrat Denis. Vi hjälpte vår dotter så mycket vi kunde, säger mormor Marianna Ilkuv.

I augusti lämnade pojkens gode man Soufi Midia in en anmälan om verkställighetshinder – ett försök att avbryta utvisningsprocessen eftersom nya omständigheter tillkommit i fallet:

Dennis mamma har dött.

Hans pappa som lever i Ukraina har avsagt sig vårdnaden vilket fastställts i domstol

Hans mormor och morfar har inlett en adoptionsprocess

Men omständigheterna räcker inte för Migrationsverket som skriver att beslutet inte kan överklagas.

”HAR INGEN DÄR”

Enligt morföräldrarna är det endast barnhem som återstår om sexåringen mot sin vilja flygs till Ukraina.

– Han har ingen där. Och att han skulle sättas på ett barnhem i Ukraina vill jag inte ens tänka på. Det vore katastrofalt för hans utveckling om han rycktes upp efter allt som har hänt, säger Marianna Ilkuv.

Karin Fährlin är enhetschef på Migrationsverket och insatt i Denis fall. Hon förklarar utvisningen med att det finns ett utvisningbeslut som vunnit laga kraft och att man nu bedömt att de nya omständigheterna – att pojken i praktiken blivit föräldralös – inte räcker för att stoppa utvisningen.

– Det här är då frågan om ett barn, en pojke, som är ukrainsk medborgare och då är det ju i första hand släkt, eller pappan då, eller ukrainska myndigheter som ska svara för det här barnet. Det är det som är anledningen, säger Karin Fährlin.

Hon uppger att Migrationsverket nu kommer att kontakta ukrainska barnavårdsmyndigheter för att säkerställa att det finns ett mottagande när Denis utvisats och flugits till Ukraina.

– Ett sådant arbete ska ju pågå. Jag kan inte svara på hur det ser ut just i det här ärendet men återvändandefrågor är något som vi jobbar med hela tiden, säger Karin Fährlin.

LÅNG PROCESS. Hur utvisningen ska gå till i detalj kan hon inte svara på men hon uppger att det är Polismyndigheten eller Kriminalvårdens transportenhet som får uppdragen att verkställa utvisningar om ”personer inte vill lämna självmant”.

Enligt Karin Fährlin på Migrationsverket har Denis och hans ombud möjlighet att försöka stoppa utvisningen på nytt genom att lämna in en ny anmälan om verkställighetshinder. Men då måste helt nya omständigheter anföras.

En sådan ny omständighet skulle en avslutad adoptionsprocess kunna vara. Men innan tingsrätten tar ett sådant beslut kan det dröja flera månader och familjen befarar nu att Migrationsverket ska hinna verkställa utvisningen innan det är klart.

– Vi känner ju till att det finns en pågående adoptionsprocess och det är något man kan titta på när man har avgjort den frågan i tingsrätten, säger Karin Fährlin på Migrationsverket. // John GRANLUND

Поделиться статьёй