ЧИСТЮЛЯ ШВЕЦИЯ, ЧТО С ТОБОЙ СЛУЧИЛОСЬ, БЕДНЕНЬКАЯ?

ЧИСТЮЛЯ ШВЕЦИЯ, ЧТО С ТОБОЙ СЛУЧИЛОСЬ, БЕДНЕНЬКАЯ?

Pаньше по сортировке мусора Швеция была впереди планеты всей. Но теперь проблема мусора в северном королевстве растёт. Что же произошло, почему так получилось? Подробности от SVT Nyheter…
 
Sopstädarna möts av djurhuvuden, ögon och råttor på återvinngsanläggningen i Billesholm Foto: Jenny Randborg

Sopdumpning – växande problem i Billesholm. Varje vecka dumpas tusentals ton sopor som inte går att återvinna. Värst är det i Billesholm i västra Skåne. Johan Kristiansson och Philip Svärd är sopstädare. De åter runt till olika återvinningsstationer och städar undan alla sopor som dumpats kring contrainrar med återvinningsbara sopor. – Det är allt från slakteriavfall till vanliga hushållssopor och stora möbler, berättar de. Totalt städar de undan 3,5 ton i veckan runt om i västra och södra Skåne, deras område.

Ett ton i veckan. Och värst är det i Billesholm där sopdumpning är ett växande problem. – Där städar jag undan omkring ett ton i veckan, säger Johan Kristiansson… De tror att dumpningen beror på att informationen inte nått ut till alla. – Jag tror att alla inte vet vad som gäller, säger Johan Kristiansson.

Luktar inte gott. Dagen innan vi träffar sopstädarna har Philip Svärd städat undan. Men redan börjar nya sopor hopa sig kring återvinningscontrainrarna. Det är säckar, påsar och lösa föremål som skor och ett par kalsonger. Någon har slängt mängder av äpplen. En råtta dyker plötsligt upp och kilar in under en container. Johan Kristiansson grimaserar lite när han samlar ihop skräpet. Det luktar inte gott. “Det värsta jag råkat ut för var när jag drog undan soppåsar och det plötsligt var ett par fårögon som stirrade på mig. De låg bland en stor hög slaktavfall”, – säger han. Philip Svärd tycker att råttorna är värst. “En gång drog jag undan ett plastskynke och mellan 20 och 30 råttor vällde ut. Då bara skrek jag rakt ut, det var så äckligt. Och man vill inte bli biten”, – säger han och ryser.

Поделиться статьёй