ФРИКАДЕЛЬКА (ШВЕДКА ИЛИ ТУРЧАНКА?) СТАЛА… ЯБЛОКОМ РАЗДОРА, ИЛИ МНОГО ШУМА ИЗ НИЧЕГО

ФРИКАДЕЛЬКА (ШВЕДКА ИЛИ ТУРЧАНКА?) СТАЛА… ЯБЛОКОМ РАЗДОРА, ИЛИ МНОГО ШУМА ИЗ НИЧЕГО

Разнёсся слух, что знаменитые шведские фрикадельки родом из… Турции. Признание в турецких корнях этого блюда разместили на официальной странице Швеции в Twitter. 
“Шведские фрикадельки на самом деле основаны на рецепте, который король Карл XII привез домой из Турции в начале XVIII века”, – сказано в сообщении, авторы которого призвали придерживаться фактов. Tрудно сказать, почему Швеция выбрала именно этот момент, чтобы раскрыть суровую правду о фрикадельках. Однако, пишет издание, это заявление вызвало бурные дискуссии в соцсетях. Пользователи из Турции были довольны “признанием”, а вот шведы, напротив, выражали обеспокоенность, сетуя, что долго жили “во лжи”. При этом в ряде турецких СМИ заявили, что шведские короли позаимствовали у Турции не только фрикадельки, но также голубцы и кофе. Более того, даже прозвучали призывы вернуть фрикаделькам из турецкое название – “кюфта”. В самой Швеции на это отреагировали сдержанно, не желая развивать кулинарную войну.
Но есть и такое мнение, что фрикадельки – это всё-таки шведское блюдо. Нам бы их заботы…

А ВОТ ЧТО ПИШЕТ EXPRESSEN…

Nyhet om svenska köttbullar sågas av forskare: ”Fabricerat”

En nyhet om att svenska köttbullar egentligen kommer från Turkiet har fått stor uppmärksamhet i internationella medier. Uppgiften spreds på Twitter via det officiella svenska faktakontot Sweden.se.

Men mathistorikern Richard Tellström sågar påståendet.

– Nej det här är fabricerat på något sätt. Har de någon källa som knyter Karl XII till köttbullar är det en historisk sensation, säger han, till Svenska Dagbladet.

Det var i förra veckan som det svenska Twitterkontot Sweden.se skrev ett inlägg om den svenska matklassikern köttbullar. I inlägget hävdade man att svenska köttbullar i själva verket är turkiska och baserade på ett recept som Karl XII tog med sig från Turkiet, skriver Svenska Dagbladet.

Inlägget blev snabbt en världsnyhet och ledde bland annat till en artikel i New York Times med rubriken: ”Svenska köttbullar är turkiska? ‘Hela mitt liv har varit en lögn’”.

Kontot finansieras av utrikesdepartementet och Svenska Institutet och beskrivs på hemsidan som en officiell källa för information om Sverige. Tweeten avslutas med ”Låt oss hålla oss till fakta”. 

Men nu får inlägget kritik av Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet. Han menar att uppgifterna är felaktiga.

– Nej det här är fabricerat på något sätt. Har de någon källa som knyter Karl XII till köttbullar är det en historisk sensation, säger han till SvD.

”Skulle ha kollat uppgifterna bättre”

Tellström säger att ordet köttbulle för första gången nämndes 1755 i Cajsa Wargs kokbok, alltså långt efter Karl XII död 1718. Det är okänt exakt när svenskarna började laga maträtten, men köttbullen som vi känner till den i dag kommer från senare delen av 1800-talet.

Enligt Sweden.se kommer uppgiften från olika hemsidor och äldre texter i deras eget arkiv. Oliver Grassman, redaktör för sociala medier på Sweden.se, menar att de har utgått från vad de har uppfattat som en vedertagen sanning. Han medger dock att de kanske skulle ha kollat uppgifterna bättre.

– Om det nu är ett faktafel så är det inte bra eftersom vi skriver “Let’s stick to the facts”. Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helsvenskt finns ju knappt längre. Speciellt inom mat. Vi ville skapa engagerande content till våra utländska målgrupper.

Поделиться статьёй