ЧТО В ИМЕНИ ТЕБЕ МОЁМ?

ЧТО В ИМЕНИ ТЕБЕ МОЁМ?

Какие имена дают новорожденным в Швеции? Самое распространенное имя для новорожденных девочек – Алиса/ Alice , а для мальчиков – Вильям / William. Такова статистика Центрального статистического бюро/ SCB за 2017 год. 

Имя Алиса вошло в десятку самых популярных еще в 2005 году и попадает на 1-м место седьмой раз за последние 13 лет. Это имя дали 888 девочкам в 2017 году. 
Имя Вильям/ William получил 941 мальчик. Это имя выходит на первое место уже в седьмой раз. На втором месте Оскар/ Oscar, на третьем Лиам/ Liam. Марьям/ Мариам/ Maryam и Маттео/ Matteo – у этих имен был самый большой «прирост» в 2017 году. 

Статистику самых популярных в Швеции имен ЦСБ ведет 20 лет и делает вывод, что изменения происходят медленно. Например, за последние 20 лет сменяли друг друга на первом месте 4 имени: Алиса (или Алис)/ Alice, Эмма/ Emma, Юлия/ Julia и Майя/ Maja. 
У мальчиков это Лукас/ Lukas, Оскар/ Oscar и Вильям/ Уильям/ William, которые чаще всего попадают в тройку самых популярных имен. ЦСБ не анализирует причин, почему те или иные имена становятся популярнее других, но один из сотрудников рискнул высказать предположения (относительно имен Алисия/ Alicia и Лиам/ Liam, вышедших в тройку наиболее популярных имен в 2017 году), что это связано с поп-культурой. Алисия Викандер/ Alicia Vikander – известная и популярная актриса в Швеции, а в финале телеигры Идол/ Idol-finalen победил в конце 2016 году Лиам/ Liam.

+++

För andra året i rad är Alice det vanligaste flicknamnet och William var det vanligaste namnet att ge sin nyfödda pojke, det visar SCBs statistik från 2017.

– För nyfödda flickor var det vanligaste namnet Alice, följt av Alicia och Olivia, säger Margareta Carlsson utredare på SCB. 

Namnet Alice kom in bland de tio vanligaste namnen 2005 och ligger nu på första plats för sjätte gången på tretton år. Namnet gavs till 888 flickor under 2017. Det vanligaste pojknamnet under 2017 var William vilket gavs till 941 pojkar. William hamnar på första platsen för sjunde gången, det är det namn som innehavt förstaplatsen flest gånger sedan 1998. På andra och tredje plats finns Oscar och Liam. Maryam och Matteo är de namn som ökade mest under 2017. SCB har tagit fram den här statistiken i 20 år och generellt sker förändringar långsamt:

– Om man tittar på flickorna så kan man se att under de här 20 åren så är det fyra namn som har varit med på topp tre väldigt många gånger och det är Alice, Emma, Julia och Maja, säger Margareta Carlsson utredare på SCB.   

För pojkar är det Lukas, Oscar och William som sticker ut och har ofta varit ett av de tre populäraste namnen. SCB gör ingen analys av vad ökningarna beror på men när det gäller namnen Alicia och Liam som tog dig in på topp tre under 2017 så tror Margareta Carlsson att förklaringen finns i populärkulturen:

– Min tanke var att Alicia kan ha att göra med den omtyckta och uppmärksammade skådespelerskan Alicia Vikander och Liam kan ha göra med att Idol-finalen vanns av en Liam i slutet av 2016.

 

Поделиться статьёй