ДАЁШЬ МНОГОЖЁНСТВО?

ДАЁШЬ МНОГОЖЁНСТВО?

В новостях ТВ Швеции выступила женщина, которая живёт в северном королевстве 32 года и которая призывает к тому, чтобы здесь было узаконено многоженство. Она считает, что мужчина может иметь много жён, при этом женщина должна иметь только одного мужчину. А как же тогда быть с равноправием? Ага, ясно! Перед законом все равны. Так? Так! Если примут закон о многожёнстве, все ему должны подчиниться. Так? Так! Потому что… закон суров, но это – закон. Dura lex, sed lex! Вот и весь сказ!

+++

Islamologen och debattören Suad Mohamed växte upp med en pappa och tre mammor. Nu slår hon ett slag för månggifte i Sverige – och tycker att det, liksom samkönade äktenskap, borde vara tillåtet.  “Varför inte? Den rätten är inte bara för mannen. Det är också kvinnans rätt”, – säger hon till SVT.

”Borde vara tillåtet med månggifte i Sverige”

Islamologen Suad Muhamed kommer själv från en familj där pappan hade tre fruar. Hon tycker att det borde vara tillåtet även i Sverige, precis som samkönade äktenskap.
– Oavsett om det är lagligt eller inte, kommer folk att gifta sig i alla fall utanför Sverige, säger hon.

Det är fullt av liv på grönsaksmarknaden i Jakobsberg i norra Stockholm. Förskolläraren, islamologen och debattören Suad Mohamed dricker en latte och visar nyhetsartiklar på sin läsplatta. De beskriver debatter i Marocko, Egypten och Tunisien och handlar om unga kvinnor som argumenterar för att de ska få gifta sig med samma man. Suad Mohamed har bott i Sverige 32 år, föreläser om islam och kallar sig feminist. Hon är bestämd och ger raka svar på en fråga hon anser behöver debatteras. Den om månggifte. Trots att hon själv lever i en monogam relation, anser hon att polygami borde vara tillåtet enligt lag i Sverige.

– Varför inte? Den rätten är inte bara för mannen. Det är också kvinnans rätt, säger hon.

Mamman blev svartsjuk… I Etiopien växte Suad Mohammed upp i en familj där hon var barn i pappans första äktenskap. Sedan skaffade pappan sig ytterligare två fruar, i andra städer. Hennes mamma blev svartsjuk, men hon fick acceptera situationen eftersom Koranen tillåter att en man gifter sig med upp till fyra kvinnor samtidigt. Om han kan behandla alla likvärdigt. För Suad Mohamed, som är en troende muslim, är detta självklart.

– Alla muslimer som tror på Koranen och profetens väg vet att en man får gifta sig med flera.

Har fått extramammor. I dag är hennes biologiska föräldrar döda, men hon har sina bonusmammor kvar. Hon ringer dem regelbundet.

– De är en del av min familj. Det är inga konstigheter med mammorna. Det finns inga hatkänslor eller att de har tagit min pappa. Jag har inte dem. Det har varit min pappas val. De har blivit extramammor för oss, säger hon.

Flera gånger under intervjun upprepar Suad Mohamed att det också handlar om kvinnans rätt att kunna välja att ingå i ett äktenskap som en av flera fruar med samma man. Men en kvinna får inte vara gift med mer än en man samtidigt. 

– Nej, det vanliga och naturliga i mänskligheten är att en kvinna bara vill ha en man. Om en kvinna vill ha fler män, då blir man kallad annat. Den titeln vill man inte ha.

”Lika bra att det blir offentligt”… Suad Mohamed anser att det bara är hyckleri att inte låta folk leva som de själva vill, när det enligt henne samtidigt anses ”normalt att ha en fru och tio älskarinnor” utan problem. Därför vill hon att månggifte blir tillåtet i Sverige, på samma sätt som det blivit lagligt att ingå samkönade äktenskap. Enligt henne kommer de som vill gifta sig med flera ändå göra det utomlands, utan att registrera det hos myndigheterna.

– Det är lika bra att det blir offentligt. Precis som andra relationer tillåts borde man också tillåta månggifte, säger Suad Mohamed.

FOTO: PERNILLA EDHOLM/SVT

 

 

Поделиться статьёй