ИДЁТ ОХОТА НА ВОЛКОВ, ИЛИ БЕРЕГИСЬ: ВОЛКИ!

ИДЁТ ОХОТА НА ВОЛКОВ, ИЛИ БЕРЕГИСЬ: ВОЛКИ!

СТОКГОЛЬМ. В субботу, 30 сентября должен был закончится период действия разрешений на отстрел волков в пригороде Стокгольма. Их популяция стала угрожать жителям столицы отдаленных районов. В последнее время участились случаи нападения хищников на домашних животных. Несколько собак было найдено мертвыми. Поскольку такая ситуация угрожает безопасности людей, было решено разрешить охоту на волков. Однако, до сих пор ни один хищник не был застрелен. Поэтому, Административный совет решил продлить «сезон охоты» еще на три недели. Кроме продления сроков отстрела, также расширилась и его территория. Теперь, кроме муниципалитетов Vallentuna и Norrtälje зона охоты включает муниципалитет Österåkers.

+++

Rialavargen lever än – skyddsjakten förlängs

På lördag skulle skyddsjakten vara avslutad. Men Rialavargen som går för nära människor har inte blivit skjuten. Därför förlänger nu länsstyrelsen beslutet.

Skyddsjakten på Rialavargen har pågått sedan den 23 september, efter att minst en av två vargar som befinner sig norr om Vallentuna, tagit flera sällskapshundar och vistas nära ett barn. Men jakten som skulle vara avslutad den 30 september har inte lett till en fälld varg. Därför förlängs den pågående skyddsjakten fram till 22 oktober. Det beskedet gav Länsstyrelsen i Stockholm, i ett pressmeddelande på fredagen.

–  Hittills har ingen varg fällts, men vi bedömer att varg fortfarande finns kvar i området och att motivet till skyddsjakt, allvarlig skada, fortfarande är giltigt. Därför har vi fattat beslut om att förlänga skyddsjakten tre veckor, säger miljödirektör Göran Åström.

I det nya beslutet utökas också jaktområdet till att även innefatta Österåkers kommun, i tillägg till Vallentuna och Norrtälje kommun. /Alexander JACOBSSON

Поделиться статьёй