ВОЛОНТЕРЫ СПАСАЮТ ТЫСЯЧИ ПТИЦ

ВОЛОНТЕРЫ СПАСАЮТ ТЫСЯЧИ ПТИЦ

На стокгольмских озёрах и заливах, казалось бы, все тихо и спокойно, ничто не угрожает дикой природе, но это не так. На самом деле, обитающие тут дикие птицы очень часто гибнут по разным причинам: отравления и разные физические увечья случаются очень часто. Это и стало причиной появления организаций, которые пришли на помощь диким животным, постоянно или временно проживающих “по столичной прописке”.

Stockholms Vildfågel Rehabs или сокращенно SVR – является одной из таких организаций. Ежегодно её волонтеры спасают жизнь более чем 2000 диких птиц. Они базируются на Стокгольмском заводе по восстановлению после лесных пожаров муниципалитета Österåkers. Тут и происходит реабилитация птиц, с последующим их возвращением в дикую природу.

У SVR есть своя клиника с ветеринаром, где за птицами ухаживают и создают все необходимые условия для быстрой реабилитации. Также они тесно сотрудничают с Шведским полицейским управлением, Национальным ветеринарным управлением, Музеем естественной истории и даже с Центром окольцовывания птиц.

На фото видно, как волонтеры выпускают на свободу утку после нескольких недель лечения. В ее крови было слишком много свинца. Вероятно, она съела что-то не то, но теперь все в порядке.

Подробнее о деятельности волонтёров…

DE RÄDDAR 2000 VILDA FÅGLAR – VARJE ÅR

Andréas Forsman, volontär vid SVR släpper ut en rehabiliterad and vid Maltesholmsbadet. Foto: Krystian Brzezinski

Några är bortom all räddning – som svanhonan som nyligen hittades på Nämdöfjärden med linor djupt inskurna i benen. Andra som den lilla blyförgiftade gräsanden i Hässelby får en ny chans. Varje år räddar volontärerna i Stockholms vildfågel rehab livet på närmare 2000 fåglar. Den lilla gräsandshonan kunde varken gå, äta eller dricka. Hon simmade runt, runt i cirklar vid Maltesholmsbadet och ramlade omkull när hon var på land. Stockholms Vildfågel Rehabs, SVR, larmtelefon gick varm när oroliga Hässelbybor ringde efter hjälp.

Ett par veckor senare rullar SVR:s vita bil in på parkeringen vid badet. Det är dags för andhonan att återfå sin frihet. Inifrån den lilla plastburen hör hon sina artfränder nere vid vattenbrynet och börjar ivrigt kvacka.

– Vi hittade ganska höga halter bly i hennes blod. Antagligen har hon ätit fragment av saker som finns på botten, oftast blyhagel men ibland även fiskerelaterade saker, som blysänken, säger Andréas Forsman volontär i Stockholms Vildfågel Rehab som är en ideell förening.

Enligt honom äter änder och svanar småsten från botten för att hjälpa till med matspjälkningen och misstar ofta hagel för sten.

Andhonan fick omedelbar behandling som hon svarade jättebra på. Nu är hon helt frisk.

Andréas Forsman sätter sig på huk intill buren. Omkring oss är det plötsligt fullt av nyfikna gräsänder.

– Nu ska hon få komma tillbaka till sina polare. Är ni beredda?

Den tufsiga årsungen tvekar inne i dunklet. Men vaggar sedan bestämt ut i ljuset, ner i Mälaren och får glädjefnatt.

«Men det här var väldigt lugnt. Jättehärligt. Det här är hennes familj», – Andréas Forsman, frivillig fågelvårdare

Återföreningar kan bli brutala. Försök till dränkningar är inte ovanliga i fågelvärlden enligt Andréas Forsman.

– Men det här var väldigt lugnt. Jättehärligt. Det här är hennes familj, säger han.

RÄDDAR 2000 FÅGLAR OM ÅRET

På Stockholms Vildfågel Rehabs anläggning i Österåkers kommun rehabiliteras året om skadade och sjuka vilda fåglar med målet att de ska kunna återgå till det vilda.

Föreningen har en klinik med egen veterinär där fåglarna får vård och stora voljärer där de kan flygträna, simma och dyka.

Man har även ett tätt samarbete med bland andra Polismyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturhistoriska riksmuséet, djurambulanserna och Ringmärkningscentralen.

Varje år räddar volontärerna i SVR livet på upp till 2000 fåglar. Trycket på verksamheten är hårt. Under högsäsong handlar det dagligen om 200-300 samtal, sms och mejl – och minst lika många omhändertagna fåglar som kräver vård och omsorg på kliniken.

De vanligaste patienterna sett över året är svanar, gäss, änder och duvor. Många skadar sig i samband med slagsmål om honor.

– Parning kan vara en lek på liv och död, säger Andréas Forsman.

ALLA GÅR INTE ATT RÄDDA

Efter jaktsäsongen anländer rovfåglarna, förgiftade efter att ha fått i sig fragment av blyhagel från skjutna kadaver eller slaktrester.

– Tyvärr går det inte att rädda alla patienter, säger Andréas Forsman.

Ofta är de svåraste skadorna orsakade av oss människor, av skräp som vi lämnat efter oss i naturen.

Svanhonan som nyligen hittades på Nämdöfjärden tillhörde de fåglar som var bortom all räddning. När hon fångades in hade hon hårt surrade linor runt båda benen. Linorna hade nästan skurit av högerbenet ovanför foten och orsakat en svår infektion.

Hon fick somna in.

– Sannolikt hade hon kämpat i flera veckor med linan. Det är ett av de värsta fallen vi sett. Om folk bara kunde plocka upp skräp efter sig själva  – och andra – ute naturen så skulle det bespara djuren mycket lidande, säger Andréas Forsman.

Monika RUBORG

INTRESSERAD AV FÅGLAR? SVR SÖKER VOLONTÄRER

 Om du hittar en vild fågel som du tror är skadad eller sjuk kontakta Stockholms Vildfågel Rehab: 072-569 51 12

✔ Du kan även skänka en slant och hjälpa en fågel i nöd 

 

Поделиться статьёй